Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски учени откриха начин за по-лесно намиране на петрол

23 ноември 2016, 07:45 часа

Специфичен род организми, които живеят на морското дъно, показват наличието на петрол, съобщи РИА Новости.

Учените от лабораторията „Биология на морски безгръбначни” от Училището по естествени науки на Далекоизточния федерален университет стигнаха до извода, че т. нар. погонофори живеят в перспективни за добива на въглеводороди места, информира БГНЕС.

Във вътрешността на телата на тези организми има специален орган, в който живеят хемосинтезиращи бактерии, окисляващи метана. Този процес е съпътстван с отделяне на енергия, която се използва за синтезиране на органични вещества. Той прилича на фотосинтезата, но енергията се осигурява не от слънчевата светлина, а от окислението на метана, който е необходим за жизнената дейност на погонофорите в доста високи концентрации – не по-малко то 1 милилитър на литър почва. Това ни даде възможност да направим извода, че тези райони, в които живеят погонофорите са перспективни за наличието на нефт и газ”, каза завеждащият лабораторията „Биология на морските безгръбначни” на Далекоизточния университет Владимир Малахов.

Той съобщи, че всички плитководни видове на погонофорите живеят в места, където са открити нефт и газ или вече се добиват – например в Северно и Баренцово море, на Сахалинския шелф. В Далечния изток погонофорите са открити в Охотско и Берингово море. Компанията British Petroleum (BP) добива петрол в Мексиканския залив от дълбочина 1,5 км и там също са открити цели колонии погонофори. „Човечеството има още запаси от въглеводороди на големи дълбочини в Световния океан, а къде да бъдат търсени, ще ни покажат погонофорите”, смята Малахов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес