Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Резене: Как да го приготвите, за да се възползвате от невероятните му ползи за здравето

20 август 2024, 13:52 часа

Сещате ли се за причина, поради която трябва да изцеждате копър?

От 100 грама копър се съдържат 154% от необходимата дневна доза витамин А и 142% витамин С. Това съдържание прави копъра една от най-добрите билки за здравето на кожата. Витамините А и С са антиоксиданти и играят важна роля за кожните клетки и образуването на колаген.

Още: Изненадващите ползи от мощната комбинация на магданоз, лимон и мед

Копърът е богат на фолат (витамин B12), който е от съществено значение за тялото, като се започне с възстановяването на клетките, тяхната поддръжка и забавяне на стареенето на мозъка. Копърът е отлична билка за здравето на костите, тъй като е фантастичен източник на калций, желязо и манган.

Но това не е всичко. Копърът се бори с бактериите, техния растеж и развитие. Той е ефективен срещу настинка и много други свързани симптоми. Копърът се бори с бактериите, а съставните вещества помагат за намаляване на болката, благодарение на успокояващата си роля.

Друга причина, поради която трябва да включите копър във вашите сокове, е, че тази билка съдържа етерично масло, наречено евгенол. Това етерично масло осигурява спокоен сън и помага на мозъка да освободи ензими, които имат успокояваща роля в тялото. Копърът се допълва и комбинира доста добре с продукти, които обикновено се използват за сокове. Това е идеална билка за много рецепти като тази по-долу, за сладък сок от зеленчуци и копър

Необходими съставки за 2 чаши:

  • Една целина
  • 4-5 моркова
  • Половин или една връзка копър
  • 1 обелен лимон
  • 1 голяма зелена ябълка
  • 1 или 2 листа спанак с дръжките (по желание)

Начин на приготвяне:

Измийте всички съставки и ги сложете в сокоизстисквачката. Комбинирайте ябълките и лимона с целината и след това копъра с морковите. Ако имате билки като спанак можете да ги добавите.

Още: Как да си направим натурално обезболяващо с върбова кора

Лечебни приложения на копъра: Чаят от една лъжица семена от копър помага срещу оригване и хълцане. Този чай се използва успешно за лечение на колики и укрепване на ноктите.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес