Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкриха продукта, необходим за щастие и здравословно остаряване

19 септември 2024, 07:55 часа

Голямо генетично изследване разкри кои навици са свързани със здравословното остаряване. И една от тях е любовта към сиренето.

Малко вероятно е някой да иска да живее до дълбока старост, страдайки от всякакви болести. Неотдавна учените измислиха как да си осигурят здравословна старост и дълъг живот.

Доскоро фокусът на изследването на стареенето беше върху физическото здраве. 

Още: Внимавайте с ТЕЗИ храни - могат да причинят хранително натравяне

В свое проучване китайски учени анализираха генетичните данни на повече от 2,3 милиона европейци. Авторите установяват, че психическото благополучие е най-важният аспект на здравословното остаряване и дълголетие, независимо от социално-икономическите фактори.

Разбира се, важен е и финансовият компонент. Това включва достъп до медицински грижи и възможност за закупуване на качествени продукти. Резултатите от проучването обаче показват, че високите доходи не означават здрави и щастливи старини.

Много по-важни са положителната нагласа, удовлетворението от живота и психическата стабилност. В същото време има навици, които влияят на психическото благополучие: физическа активност, отказване от цигарите и ядене на повече плодове и сирене.

Учените заключават, че любителите на сиренето имат 3,67% по-голям шанс за здравословно остаряване.

Още: Учени твърдят, че високият холестерол уврежда костите: Ето какво трябва да ядете

Ето защо французите живеят толкова дълго. Интересното е, че това не е първото проучване, което свързва консумацията на сирене с психическото благополучие. През 2023 г. японските геронтолози докладваха, че по-високата консумация на този продукт намалява риска от развитие на деменция с 28%.

Анализирайки данните от 1516 участници на възраст 65 и повече години, учените установиха, че хората, които редовно ядат сирене, имат по-високи когнитивни резултати.

И експерти от Холандия стигат до извода, че чрез увеличаване на дневната порция холандско сирене само с 30 г, хората над 65 години могат да ускорят обработката на информацията и да подобрят изпълнителните функции.

Този ефект на сирене се осигурява от млечнокисели бактерии, витамин К2 и биоактивни пептиди.

Още: 10 пълнозърнести храни, които си заслужава да консумирате

Пробиотиците отслабват провъзпалителните цитокини, намаляват оксидативния стрес и увеличават мозъчния невротрофичен фактор и като такива могат да насърчат растежа и оцеляването на невроните. Пробиотиците също се свързват с увеличаване на триптофан, който подобрява синтеза на серотонин в мозъка, пишат учени от Холандия. В допълнение, ферментиралите млечни продукти, включително холандското сирене, са богати на витамин К2, който е положително свързан с когнитивната функция.

И накрая, доказано е, че биоактивните пептиди имат различни ефекти върху сърдечно-съдовата, храносмилателната, имунната и нервната система. Средно отлежалото сирене Гауда съдържа пептиди, които понижават кръвното налягане.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес