Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първата в света пластична операция (СНИМКИ,18+)

22 октомври 2015, 20:25 часа

Първата световна война е една от най-разрушителните и жестоки войни, които светът някога е виждал. Най-малко 2 милиона души са загинали по време на войната, а броят на ранените е много по-голям от това.

Много войници се завръщат по домовете си ранени и лошо обезобразени. Във Великобритания, делото на един човек, д-р Харолд Гилийс, позволи на много от тях отново да заживеят нормален живот.

Д-р Харолд Гилийс е лекар и военнослужещ във Франция по време на Първата световна война. Той става пряк свидетел на опитите на френско-американски зъболекари да поправят зъбите на войници, които са ранени от куршуми.

Видяното вдъхновява Харолд да се отдаде на кауза в помощ на пострадалите войници. През 1917 г. той се завръща в Англия и открива отделение за лицева хирургия при Военната болница в Кеймбридж.

Кралската болница е с капацитет за прием на 1000 пациенти с лицеви наранявания.

През следващите няколко години Гилийс и колегите му разработват методите на съвременната пластична хирургия. Те извършват над 11 000 операции на около 5000 войници, които са били обезобразени по време на войната.

Мнозина смятат, че Гилийс е бащата на пластичната хирургия. Много от техниките, които той и екипът му разработват са били използвани в продължение на много години. През 1930 г. Гилийс е удостоен с рицарско звание за работата си.

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес