Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа помощ при слънчево изгаряне, какво категорично не трябва да правите

02 юни 2024, 07:08 часа
Реклама

Слънцето, естествен източник на жизненоважна енергия, несъмнено играе важна роля в живота на нашата екосистема. Въпреки полезния си характер обаче, прекомерното излагане на слънчева светлина може да има сериозни последици за човешкото здраве. От хиперпигментация до тежки изгаряния и дори рак на кожата. Слънцето, особено в периоди на интензивна радиация, може да бъде истинска заплаха за кожата.

Реклама

Причини за опасност

Експертите все повече откриват, че слънчевите лъчи тип А, които са невидими с просто око, могат да причинят сериозни последствия за кожата. Преждевременното стареене, дехидратацията и дори ракът на кожата водят до заключението, че за поддържане на здрава кожа са необходими внимателни слънчеви бани.

Зачервено лице? Ето как да излекувате бързо слънчево изгаряне

Степени на слънчево изгаряне

Определянето на тежестта на слънчевото изгаряне не винаги е лесно. Въпреки това, познаването на признаците на всяка степен ви позволява да вземете навременни мерки.

·       I степен: Характеризира се със зачервяване на кожата и усещане за парене. Тези симптоми могат да се появят в рамките на 15-20 минути след излагане на слънце.

·       Степен II: Появата на воднисти мехури показва по-дълбоко увреждане на кожата.

·       III степен: Силна болка, образуването на мехури, пълни с ихор, показва изключително тежко увреждане на кожата, впоследствие оставяйки белези.

Помощ при слънчево изгаряне

В случай на слънчево изгаряне е важно да се вземат необходимите мерки за облекчаване на състоянието на кожата.

·       Избягвайте излагането на слънце на засегнатата кожа, като носите слънцезащитни продукти или дрехи.

·       Използвайте нестероидни противовъзпалителни средства, за да намалите възпалението и болката.

·       Осигурете много течности, за да предотвратите дехидратация.

·       Използвайте охлаждащи процедури, като студени компреси или мокри обвивки, за облекчаване на болката и възпалението.

·       Използвайте продукти на основата на декспантенол, за да стимулирате процесите на регенерация и да овлажните кожата.

Как да се справим с белещата се кожа след слънчево изгаряне?

Какво да не правим

За да избегнете влошаване на кожата си, е важно да избягвате определени дейности.

·       Не използвайте продукти, съдържащи мазнини, като заквасена сметана или растително масло, което може да забави процеса на възстановяване на кожата.

·       Избягвайте травматични процедури за кожата като пилинг или ексфолиант.

·       Стойте далеч от слънцето и осигурете допълнителна защита на кожата, като носите дълги ръкави, шапка и слънчеви очила.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес