Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пърхот или псориазис: Как да разберете, защо скалпът ви е раздразнен

28 октомври 2024, 14:28 часа

Въпреки че може да е малко неудобно да видите бели петна по черния си пуловер, няма нужда да се криете. Това е нещо, което се случва често, но дали е само суха кожа, мръсна коса или нещо друго?

Следват няколко съвета как да разберете дали скалпът ви е раздразнен поради пърхот или псориазис.

Още: По-млада кожа веднага: Тази маска от две съставки ще ви стане любима

Каква е разликата между пърхот и псориазис

Пърхотът обикновено е кожна реакция и в повечето случаи се лекува лесно с шампоан без рецепта. В най-леката си форма засяга само скалпа и причинява появата на сухи бели петна или жълти, мазни петна. Може да имате усещане за парене или сърбеж.

Псориазисът е имунно заболяване, което се проявява подобно на пърхота. Може да причини хроничен дискомфорт и изисква по-интензивна форма на лечение. Повечето случаи се появяват като червени петна по скалпа, покрити със сребристо сиви люспи. Въпреки че много източници казват, че псориазисът не причинява сърбеж, има доказателства за обратното.

Как може да се лекува пърхот и псориазис на скалпа

В случай на тежък пърхот е необходимо лечение, предписано от лекар, като противогъбичен шампоан с висока концентрация. При лек пърхот е достатъчен шампоан против пърхот без рецепта.

Ако е псориазис, има много възможности за лечение по лекарско предписание, но най-разпространеният е кортикостероидите.

Как можете да предотвратите пърхот или псориазис

Ако причината е пърхотът, честото миене с шампоан против пърхот може да помогне. Въпреки че може да се изкушите да се върнете към старите си продукти за грижа за косата, може да се наложи да продължите да използвате шампоан против пърхот. Избягването на причини като стрес и лишаване от сън също може да бъде полезна част от предотвратяването или намаляването на пърхота.

Още: Сутрин или вечер: Кога трябва да миете косата си

В случай на псориазис промените във вашата диета и начин на живот могат да помогнат за намаляване на честотата на проявление на псориазис. Избягвайте храни, които причиняват възпаление, също така промените в начина ви на живот могат да играят роля в успокояването на псориазиса.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес