Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пълнее ли се от царевица или е просто мит

26 август 2024, 20:45 часа

Когато решим да се подложим на диета, един от първите съвети, които получаваме, е да увеличим консумацията на зеленчуци. Това звучи логично, тъй като зеленчуците са източник на витамини, минерали и фибри, които са от съществено значение за здравословното хранене. Но дали всички зеленчуци са подходящи за отслабване? Оказва се, че не е така. Според проучване на Харвардски учени, някои зеленчуци, като царевицата, всъщност могат да допринесат за увеличаване на теглото.

Какво показва научното изследване?

Едно мащабно проучване, проведено от Харвардски учени в продължение на 20 години, разглежда хранителните навици на 130 000 души. Резултатите от изследването показват, че не всички зеленчуци са създадени равни, когато става въпрос за контрол на теглото. Оказва се, че някои от тях, включително царевицата, всъщност могат да доведат до покачване на килограми.

Кой НЕ трябва да яде варена царевица?

Според данните от проучването, участниците, които са увеличили консумацията на царевица, са натрупали средно 0,9 килограма повече през последните две години. Защо се случва това? Основната причина е високият гликемичен индекс на царевицата, който води до бързо повишаване на нивото на кръвната захар след консумация. Това от своя страна може да доведе до по-бързо усещане за глад и съответно до по-голям прием на храна.

царевица

Царевицата и гликемичният индекс: Виновник за увеличаване на теглото?

Гликемичният индекс (ГИ) е мярка, която показва колко бързо въглехидратите в храната се разграждат до глюкоза и колко бързо тя навлиза в кръвта. Храните с висок ГИ, като царевицата, могат да предизвикат рязко покачване на кръвната захар. Това води до бързо спадане на нивото на захарта след известно време, което пък стимулира чувството на глад. Именно тази комбинация от бързо покачване и спад на кръвната захар може да доведе до преяждане и натрупване на излишни килограми.

Ако видите това, НИКОГА не купувайте варена царевица на плажа

Важно е да се отбележи, че не всички зеленчуци с висок ГИ водят до пълнеене. Например, грахът, който също има висок ГИ, съдържа много фибри, които помагат за поддържането на чувството за ситост по-дълго време. Това означава, че макар и да има висок гликемичен индекс, грахът може да бъде полезен в диетата, ако се консумира с мярка.

Въпреки че царевицата е вкусен и полезен зеленчук, тя не е най-добрият избор за тези, които се опитват да отслабнат. Високият гликемичен индекс на царевицата може да доведе до бързо повишаване на кръвната захар, което от своя страна стимулира глада и може да доведе до покачване на теглото. Това обаче не означава, че трябва напълно да изключите царевицата от диетата си. Ключът е в умереността и балансирането на царевицата с други зеленчуци и храни, които са богати на фибри и имат по-нисък гликемичен индекс.

В крайна сметка, диетата трябва да бъде разнообразна и добре балансирана, за да постигнете желаните резултати в контрола на теглото. Познаването на характеристиките на различните храни и тяхното въздействие върху организма ще ви помогне да направите по-информиран избор и да се насладите на здравословен начин на живот.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес