Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване разкрива: Яжте едно авокадо на ден и ще стопите мазнините — особено жените

12 септември 2024, 12:38 часа

Ако и вие разчитате на авокадото като основна здравословна мазнина в диетата си, имаме добри новини: Изследванията показват, че то има някои специфични ползи за здравето на жените, в които си струва да се вслушаме.

Още: Правилната комбинация от плодове, която действа срещу високо кръвно налягане

Проучване, свързва консумацията на авокадо с по-здравословното разпределение на мазнините - което може да има голямо влияние върху здравето на жените занапред.

Връзката между авокадото и здравето на жените

В проучване, проведено от изследователи от Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн, малко над 100 участници с наднормено тегло и затлъстяване са разделени на две групи, като и на двете са предоставени сходни средства - единствената разлика е, че едната група приема по едно авокадо всеки ден, а другата - не. Установено е, че жените, които са яли по едно авокадо всеки ден, са намалили дълбоките висцерални коремни мазнини.

„Целта не беше загуба на тегло; интересуваше ни да разберем какво прави яденето на едно авокадо с начина, по който хората съхраняват телесните си мазнини. Разположението на мазнините в тялото играе важна роля за здравето“, обяснява Найман Хан, доктор по медицина, професор по кинезиология и обществено здраве в университета. „Хората с по-висок дял на висцералните мазнини в дълбочина са изложени на по-висок риск от развитие на диабет.“

В края на двата 12-седмични периода на изследването изследователите измерват коремните мазнини и глюкозния толеранс. „Макар че ежедневната консумация на авокадо не промени глюкозния толеранс, това, което научихме, е, че моделът на хранене, който включва авокадо всеки ден, повлиява начина, по който хората съхраняват телесните мазнини, по благоприятен за здравето им начин, но ползите са предимно при жените“, казва Хан.

Съставът на мазнините при мъжете не се е променил, но изследователите посочват, че това е доказателство в подкрепа на по-нюансирани диетични интервенции, основани на пола и други по-уникални фактори.

„Научавайки, че ползите са били очевидни само при жените, ни казва малко за потенциала на пола да играе роля в реакциите на хранителните интервенции“, каза Хан.

Защо телесната структура е важна за всички

Както отбелязват изследователите, наличието на повече висцерални мазнини обикновено е свързано с по-висок риск от диабет2, но има и други състояния, които имат същата връзка. Проучванията са установили, че излишната висцерална коремна тъкан може да допринесе за метаболитен синдром и в крайна сметка за сърдечни заболявания; докато други конкретно са свързали телесния състав с риска от инсулт.

Още: 5 причини, поради които трябва да ядете повече черно грозде

На практика тези констатации означават, че независимо от другите компоненти на здравето, обмислянето на начини за „оптимизиране“ на телесния състав може да изиграе важна роля за цялостното здраве и благополучие. За жените нещо толкова просто като няколко резена авокадо на ден може да помогне за подобряване на здравето.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес