Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване разкрива: Кой е най-опасният начин за приготвяне на кафе

27 септември 2024, 15:07 часа

Кафето е една от най-популярните напитки в света и обикновено се консумира от повечето хора. Според проучвания около 65% от тази напитка се консумира сутрин, така че често се говори за нейната стойност и вредите, които причинява на тялото. Скорошно проучване хвърля светлина върху опасностите, които крие един начин за приготвяне на кафе.

Още: Диетолози: Есента е най-доброто време за отслабване

Какво трябва да знаете

В проучване се посочва, че нефилтрираното кафе съдържа вещества, които повишават лошия холестерол в кръвта. Според ръководителя на това изследване Даг Теле, професор в университета в Гьотеборг в Швеция, използването на филтри помага за доброто здраве на целия организъм.

Всички видове кафе, съдържат големи количества вещества като Cafestol. Химикалите, открити в маслените капчици като неразделна част от кафето, се превръщат в опасност за здравето. Проучванията показват, че тези вещества могат да повишат нивата на триглицеридите и нивата на лошия холестерол.

Данни от проучването

За проучването, публикувано в European Journal of Preventive Cardiology, изследователите изследват дали даден метод за приготвяне на кафе е свързан с по-висок риск от преждевременна смърт, сърдечни заболявания и инсулт.

Повече от 500 000 норвежци на възраст между 20 и 79 години са попълнили анкети за тяхното ежедневие и здраве в продължение на 2 десетилетия. През този период приблизително 12 000 участници са починали от сърдечни заболявания, 6 000 са починали от исхемична болест на сърцето и почти 3 000 са починали от инсулт.

В крайна сметка изследователите установяват, че участниците, които пият филтрирано кафе, имат 15% по-малък шанс за по-ранна смърт. Хората, които консумират между една и четири чаши всеки ден, имат най-ниска смъртност като цяло. Тази цифра включва и тези, които изобщо не са пили кафе.

Още: Експертите предупреждават: Внимавайте с тези четири храни

Данните за тези, които са консумирали филтърно кафе и тези, които изобщо не са консумирали кафе, са почти еднакви и това според експертите доказва ползата, която този начин за приготвяне на кафе оказва на организма. Въпреки това, дори и в този случай на филтър кафе, лекарите не съветват в никакъв случай повече от 5 чаши на ден.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес