Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проблемни сливици – отстраняване или лечение

24 януари 2022, 13:00 часа

Къде се намират сливиците?

Ако пред огледалото отворите устата си и изплезите езика си, със сигурност ще можете да видите две туберкули по краищата на гърлото. Това е тъканта, която предпазва дихателните пътища – сливиците. Те поемат тежестта на инфекцията, в резултат на което човек се разболява от тонзилит.       

Трябва ли да се премахнат сливиците?

Има привърженици на тази мярка и нейни противници. Но ако премахнете сливиците, инфекцията от тялото няма да изчезне никъде. Просто ще слезе надолу - в белите дробове, в стомашно-чревния тракт. А това вече води до допълнителни проблеми.

Защо е по-добре да не отстранявате сливиците

Постоянно болните сливици при посявка показват стафилококус ауреус. Как да се лекуват?

Проблемът се решава с помощта на храна. Сливиците в тялото изпълняват защитна функция. Важно е да изключите брашното, млечните продукти, сладкишите от менюто. Това правило важи за всички проблеми, свързани с тъканите на назофаринкса и ларинкса.

Чести гнойни ангини при детето

В допълнение към горните препоръки за хранене е важно да се вземат посевки от слюнка и да се направи промивка на сливиците.

Хроничен тонзилит

·         Ограничения в менюто, описани по-горе, до изключване на мед и плодове.

·         Промивки на белите поличп на палатинните сливици.

Аденоиди

Аденоидите също са вирусен товар, както при увеличените лимфни възли. Хранителната непоносимост ( към лактоза, казеин, глутен ) може да влоши проблема. Хипертрофията на тъканите възниква поради прекомерни токсични ефекти върху тялото.

Заключения:

·         Увеличени аденоиди, полипи по сливиците, увеличени лимфни възли - това не е нормално. Но не трябва да бързате да премахвате проблемните аденоиди / сливици.

·         При хроничен тонзилит / увеличени аденоиди / полипи на сливиците е необходима корекция на дменюто: изключване на сладко, брашно, млечни продукти.

·         След коригиране на храненето се препоръчва да си запишете час при отоларинголог.

Полезно е да се направи тест на слюнка за вируси.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес