Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При рязко спиране на захарта – ето какви проблеми си причиняваме

26 август 2024, 07:22 часа

Наричаме захарта бяла отрова, а диетолозите и лекарите масово ни съветват да ограничим консумацията на продукти, съдържащи захар, за да сме по-здрави и да съхраним тънката талия и младостта на кожата си. Тогава защо при рязко спиране на захарта изпитваме неприятни симптоми, свързани със самочувствието и здравето?

Както солта, също позната като бяла отрова, към която ни учат да не посягаме на масата, е важна за нормалното функциониране на органите и липсата ѝ води до опасност за здравето, така и захарта, ако напълно липсва в менюто, причинява повече вреди, отколкото ползи за здравето.

При рязко спиране на захарта какво да очакваме?

Както прекомерната консумация на захар, така и пълният отказ от бялата сладост във всичките ѝ форми са свързани с отрицателно въздействие върху здравето и неприятни симптоми. Съвременните диети ограничават консумацията на захар и въглехидрати с цел отслабване и наблягат на белтъчините и дори на мазнините, като кето диетите, но полезно ли е това?

Всъщност се оказва трудно напълно да се откажете от захарта и бихме казали „За щастие“, защото рязкото спиране на захарта не е здравословно. Може да пиете кафето чая си  без захар, да не хапвате сладки и пакетирани вкусотии, да не близвате сладолед или шоколад, да замените бялата захар с подсладители, но това не означава, че се преустановили консумацията на захар. Захар се съдържа в редица плодове и зеленчуци, консервирани храни и дори в любимата ви лютеница и плодовите млека.

Прост план в 3 стъпки за спиране на глада за захар

Много продукти съдържат скрита захар и така, дори да не консумирате бялата сладост в чист вид или под формата на сладкиши, вие всъщност не сте преустанови консумацията на захар, което всъщност е добра новина, защото рязкото спиране на захарта е не по-малко вредно от прекаляването с нея. Рязкото спиране на захарта води до:

  • упорито главоболие, което трудно се повлиява от медикаменти,
  • умора, която не преминава дори след дълга почивка или качествен сън,
  • резки промени в настроението, депресия, тъга, необяснимо безпокойство,
  • слабост, прилошаване, липса на енергия за изпълнение дори на елементарни ежедневни задължения,
  • сваляне на килограми, което е отрицателно въздействие, ако сте с поднормено тегло и др. 

Причината за отслабването е известна – когато се откажете от захарта, вие се отказвате от тестени, сладки, пакетирани храни, които съдържат много калории. Намаляването на приема на калории неминуемо води до отслабване. Намаленият прием на калории води и до усещането за слабост, до липсата на енергия и умората.

Причините за другите неприятни симптоми като главоболието, депресията не са категорично доказани, но се счита, че се дължат на това как мозъкът реагира, когато е изложен на сладки храни – и биологията на „наградата“, както и как, когато „наградата“ му е отнета. Нещо повече – сладките храни съдържат не само захар, но и въглехидрати, а те са храна за мозъка, която подпомага нормалното му функциониране и липсата на която води до умора,  мозъчна мъгла, главоболие, неспособност да се съсредоточите и да извършвате ежедневните си задължения. Рязкото спиране на захарта може да доведе и до падане на кръвната захар с всички неприятни симптоми, произтичащи от това.

Спирането на захарта - ползи и вреди

Възможно е и да сте пристрастени към захарта и отказът от нея да доведе до усещане, близко до това при отказ от алкохол, тютюнопушене и наркотици – до абстиненция. Учените все още проучват въпроса, но предполагат, че добавянето на захар към много храни, в които не очакваме да открием бялата сладост, с което стават по-вкусни и по-трайни, води до дълбоки биологични ефекти в мозъка, които ефекти са толкова значими, че можем да говорим за пристрастеност към захарта и до симптоми, близки до тези на абстиненцията, при пълния отказ от консумацията на захар, което включва и отказа от плодове и храни, съдържащи скрита захар.

Консумацията на захар и сладки храни ни прави щастливи, а отказът – депресирани. Това не е оправдание да изядете кофа течен шоколад, а научно доказан факт. Консумацията на сладки храни води до освобождаване на химикал, наречен допамин, в мозъка. Допаминът е невротрансмитер, което означава, че предава съобщения между нервите в мозъка. Когато сме изложени на възнаграждаващ стимул, мозъкът реагира чрез освобождаване на допамин. Така, когато хапваме сладко, се чувстваме възнаградени, а отказът от сладки храни поражда усещането за наказание. Допаминът е свързан и с частта от мозъка, отговаряща за удоволствието, поради което сладкото се възприема именно така – като наслада.

Къде е златната среда? Ограничете захарта особено чистата бяла захар, но не се отказвайте напълно от нея, за да не зачеркнете усмивката и щастието си.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес