Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

През кои държави минава река Амазонка?

20 август 2024, 10:15 часа

Амазонка е едно от природните чудеса на планетата. По популярност тази река може да съперничи на египетския Нил и индийския Ганг. Уникалната екосистема на най-дългия воден път на Земята (над 7 хиляди километра) привлича търсачи на силни усещания, на екзотика, на южноамериканска флора и фауна и просто любознателни туристи.

Амазонски забележителности

Вливайки се в Атлантическия океан, Амазонка образува най-голямата делта в света. Най-големият речен остров Маражо - разположен точно в делтата, гигантската водна лилия „Виктория регия“, огромните палми, най-голямата речна риба на планетата и речният делфин са сред впечатляващите амазонски забележителности.

5 факта за Амазонската джунгла

Откриване и название

Амазонка е открита от испанския конкистадор Франсиско де Ореляна през 1542 г. Първоначално той искал да нарече реката със своето име, но в крайна сметка променил решението си. Причина било някакво тайнствено племе на жени-воини, които нападнали отряда на Ореляна. Обаче, в интерес на истината, днес реалното съществуване на „амазонките“ се поставя под въпрос – допуска се, че просто е било възможно жени-индианки наистина да са се сражавали, но заедно с мъжете си; или испанците да са сметнали за жени индиански мъже-воини с дълги коси.

Първият, който изминал Амазонка по цялата й дължина, бил португалецът Педру Тейшейра през 1639 г.

Извор и спорове за дължина

За извор на Амазонка се смята потокът Апачете. След като измине дълъг път и се слее с други потоци и реки, той се влива в Укаяли и накрая в Амазонка. Трябва да се отбележи, че река Укаяли се намира в Перу, както и реката Мараньон, която дълго време била смятана за основен източник.

Експедиция до Андите най-накрая сложила край на спора за най-дългата река в света. До 2007 г. Нил заемал първо място сред най-дългите реки на планетата. Но тогава група бразилски учени обявили, че нов анализ поставя Амазонка на първо място. Те постигнали този резултат, като определили нов извор и, което е по-важно, ново устие на великата река.

Традиционно основното русло на Амазонка в устието й се намира и преминава откъм северната страна на остров Маражо. Новото проучване показало, че реката обаче заобикаля южната страна на острова и след това се влива в океана. Такава подробност може да изглежда дребнава – но само, ако не обърнем внимание на обстоятелството, че остров Маражо със своите над 47 хил. кв. км е по-голям от Швейцария.

Флора и фауна на Амазонка

Плавателната Амазонка е дом на изключително много животни. Тукашното видово разнообразие на сладководните риби представлява до една трета от общия им брой на цялата планета. Най-популярни сред речните обитатели са гигантската арапаима - с максимално тегло до 250 кг и дължина до 4 м, и опасните за хората пирани с дължина от 13 см до 40 см. Героинята на много филми на ужасите - огромната анаконда, също живее във водите на Амазонка и при определени условия наистина може да навреди на човек.

Най-дългата река в света - Нил или Амазонка е на първо място?

Въобще, местната природа е изключително опасна за хората. Историите за кръвожадните каймани не са измислица, а жестока истина - въпреки, че по думите на местните индианци, за бъдеш нападнат, трябва да излезеш от дълбоката вода и да навлезеш навътре в джунглата.

Сред основните туристически атракции по Амазонка е уловът на пирани чрез сурово месо за стръв. Популярни са дневни и нощни разходки с кану, по време на които можете да се запознаете с животинския и растителния свят.

Амазонските държави

По-голямата част от басейна на Амазонка принадлежи на Бразилия, югозападните и западните райони се поделят между Боливия, Перу, Еквадор и Колумбия. Най-голямото бразилско пристанище е Манаус, което е и столица на щата Амазонас.

В Перу най-големият град на Амазонка е Икитос, разположен дълбоко в джунглата и свързан с цивилизацията само по въздух и вода.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес