Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предотвратете болките в кръста, преди да са се появили

01 февруари 2022, 08:40 часа
Реклама

От болки в кръста се оплакват ежедневно много хора. Работата ,свързана със седене то на стол, в продължение на 8-9 и повече часа на ден, както и тази при която човек стои прав доста дълго време са едни от причините  за скованост и мъчителна болка.  С времето това води до невъзможността за извършване пълноценно ежедневните  задачи и човек става все по-трудно подвижен.  Ето защо, дори все още да не изпитвате болка или скованост в кръста, е добре да знаете мерки навреме, за да предотвратите появата на този проблем. Как да го направите?

Носенето на удобни обувки, с меки подметки е един от начините да предотвратите болките в кръста. При стоене прав, цялата тежест на тялото пада върху краката и ако обувките ви са твърде равни или много високи и с твърди подметки, то ходилата ви няма как да понесат този товар. В резултат на това, кръстът ви се натоварва прекомерно ,гръбнакът започва да се изкривява от неудобната стойка и се появява болка.

Ако работата ви е свързана със седене на стол, в продължение на  часове, то трябва да знаете, че натоварването върху кръста води също до изкривяване и болка. Ето защо е добре столът , на който седите да бъде ергономичен и да осигурява добра опора на гърба ви. И още нещо, което може да направите е да ставате и да се раздвижвате по малко, на всеки половин час.

За да предотвратите болките в кръста, трябва да внимавате и с вдигането на тежки предмети, но ако все пак ви се наложи е добре да знаете как да го направите. При вдигане, натоварването трябва да бъде върху краката, а не върху кръста. За целта трябва да се наведете над тежестта, да приклекнете, като си създадете добра опора в краката и леко да се изправите.

Височината на възглавницата, на която спите също е от съществено значение. Високата възглавница, предизвиква  изкривяване и създава напрежение във врата, а тази болка се пренася по гръбначния стълб, чак до кръста. Затова, по-добрият вариант  е да смените пухкава та си възглавница с по-тънка, а дори и да опитате, макар и от време на време да спите без възглавница.

Тютюнопушенето също има своята роля при болките в кръста. Да, пушенето на цигари няма как да навреди на гръбнака ви или да промени стойката ви, но е доказано, че димът от цигарите, намалява нормалния приток на кръв към гръбнака, в следствие на което се намалява и чувствителността на нервните окончания, в областта на кръста.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес