Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди или след хранене: Кога трябва да ядете плодове

28 август 2024, 21:45 часа

Много хора предпочитат да ядат плодове след обяд или вечеря, докато други са на мнение, че плодовете всъщност не са десерт, така че трябва да се консумират преди хранене.

Още: Лек за стомаха и черния дроб: Ето как да го приготвите

Има и други, които предпочитат плодове на обяд, а някои - на закуска. Когато става въпрос за плодове, времето на консумирането им е от решаващо значение за приема на хранителни вещества и витамини.

В настоящата статия ще дадем предложения за подходящото време за консумация на плодове.

Ядене на плодове по време на обяд

Родителите ни са ни учили, че сладкото се яде в края на храненето, а не в началото. Но много хора смятат, че за да избегнете храносмилателни проблеми, най-доброто от най-доброто е да ядете плодове и сладкиши преди хранене, защото освен всичко останало, ще се чувствате и по-сити. Това е вярно. Ако решите да ядете плодове след хранене, тогава трябва да знаете, че ще увеличите дозата калории.

Това не е полезно, ако се опитвате да отслабнете.

От хранителна гледна точка яденето на плодове на обяд изобщо не ви помага да свалите излишните килограми.

Плодовете ускоряват метаболизма, но това се случва само ако сте активни. Ако лежите на дивана или в леглото, метаболизмът ви работи бавно, независимо от количеството плодове, които консумирате. Повечето хора вероятно ядат само парче плод след хранене, считайки го за десерт.

Вечерята е най-неподходящото време за ядене на плодове. Повечето хранителни вещества се губят по време на храносмилането и в резултат на ферментацията на захарите. Ето защо някои хора се чувстват зле, когато ядат плодове след вечеря.

Не се препоръчва да ядете плодове през деня толкова често, колкото ви се иска. Плодовете съдържат фруктоза, която организмът превръща в глюкоза и енергия. Ако не използвате енергията, ще понесете последиците от излишните килограми.

Защо плодовете са добър избор вместо десерт:

  • Те са здравословни и богати на хранителни вещества (стига да не прекалявате с тях).
  • Те са богати на витамини, хранителни вещества и минерали
  • Намаляват риска от хронични заболявания
  • Помагат за поддържане на здравословно тегло
  • Те са по-здравословна алтернатива на сладкишите, които съдържат рафинирани захари
  • Засищат, но не в излишък

Недостатъци :

  • Тъй като повечето плодове съдържат захар, нейното ниво в кръвта ще бъде много високо, а това е проблем за хората, страдащи от диабет.
  • Те не могат да ви помогнат да отслабнете, ако замените храните с фибри.
  • Кога е най-подходящото време за консумация на плодове?

    Плодовете трябва да се консумират сутрин. Ако ядете плодове сутрин, ще се снабдите със здравословна доза естествена енергия. Метаболизмът работи много добре до обяд. Ако сутрин изядете една ябълка, портокал, ягода или круша (разбира се, заедно с други здравословни храни), ще изгорите повече калории, отколкото ако изпиете само чаша кафе.

    Но можете да ядете плодове и следобед, когато батериите ви се изчерпват и имате много работа за вършене или да отидете на фитнес.

    Плодовете са основен компонент на здравословното хранене, стига да ги консумирате в подходящото време. Всичко зависи от организма и от количеството плодове, които консумирате.

    Ако искате да консумирате няколко гроздови зърна вечер, няма причина да се притеснявате, но избягвайте алтернативите с по-голяма тежест за стомаха, като например банан.

    Още: Чувствате се изтощени: Яжте повече от тези храни

    Основни правила според експертите:

    • Не яжте тежки плодове след вечеря
    • Яжте плодове сутрин
    • Яжте плодове следобед

    Последен, но не по важност съвет: Не комбинирайте различни плодове в едно хранене. Консумирайте само един конкретен плод и винаги избирайте пресни и органични алтернативи.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес