Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правило 5:1 ще разреши конфликта: Как един мъж трябва да се държи с една ядосана жена?

05 юли 2024, 10:26 часа
Реклама

Мъжете не обичат трудните разговори, но ако настоявате и не обсъждате болезнения въпрос, жената ще страда от неразбиране и самота поради факта, че не е чута, и връзката може напълно да се срине.

Как да се държим в конфликт?

Има известno съотношение 5:1 - то обозначава съотношението на положителни и отрицателни взаимодействия в силни двойки в ситуация на конфликт. При двойките на ръба на разпадането това съотношение е 1:1 или по-малко.

За всяко едно отрицателно взаимодействие трябва да има пет положителни, но често се забравя, че тези изследвания са били специално за конфликтни ситуации.

Как една двойка взаимодейства в конфликт е много по-важно от това колко често си правите комплименти или си казвате любовни думи.

Често мъжете се объркват, срамуват се и се затварят в себе си, отдръпвайки се в ситуации на възможен или очевиден конфликт или несъгласие. В ситуация на кавга биха искали да направят нещо положително за партньора си, но не знаят какво точно да направят или са твърдо убедени, че няма да се получи.

Умни начини да се сдобрите след сериозен конфликт

Любима фраза: „Тук изобщо няма проблем!“

Докосването може да е добра идея, ако конфликтът е в начална фаза и двамата не сте в състояние на гняв. Цялостното послание в конфликтна ситуация трябва да бъде: „Имам добри намерения и ме интересува“. Често мъжете се държат така, сякаш не им пука, стават отбранителни или се оттеглят.

Често за мъжете е трудно да видят валидността на опита на една жена и се опитват да разрешат ситуацията по най-простия начин: „Тук изобщо няма проблем! Няма нужда да се тревожиш за дреболии!“ Подобно съобщение ще се отрази негативно на връзката ви, увеличавайки неразбирането и безпокойството в партньора ви.

Защо мъжете не обичат да подреждат нещата?

Има няколко причини, поради които мъжете са по-склонни да се дистанцират и по-малко вероятно да започнат да обсъждат чувствителни въпроси с партньорките си. Мъжете реагират по-силно на стреса от труден разговор с партньора си: сърдечната честота и кръвното им налягане се повишават по-активно и остават повишени по-дълго от жените.

8 трика, за да разрешавате по-лесно конфликтите във връзката ви

„Важно е да можеш да слушаш“

За мъжете, които искат да останат във връзка, решението е да намерят баланс между участието в трудни, болезнени разговори и възможността да избегнат собственото си състояние на негативен афект.

Ако мъжът не участва, чувствителните теми се заглушават, конфликтите се избягват, а партньорът изпитва нарастващо чувство на неразбиране и самота. Тези чувства се натрупват не защото проблемите не се решават, както често си мислят мъжете, а защото няма възможност да се говори и да се почувства чут.

Това ще помогне по време на кавга

Какво е положително взаимодействие в ситуация, в която единият или и двамата са недоволни от някакъв аспект на връзката? Понякога е достатъчен един внимателен и дълъг поглед в очите и лицата. Докосването - като да държите ръката си - може да е добра идея, ако и двамата сте достатъчно спокойни. Хуморът също може да бъде добър начин да разсеете ситуацията, стига да не включва сарказъм и да не е любимият ви метод за избягване на трудни теми.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес