Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Последен ден на Уиски Фест - насладете се на живота

01 ноември 2015, 13:53 часа

На 30 октомври в Sofia Event Center в Paradise Mall беше официално открит най-големият фестивал за уиски култура на Балканите – Уиски Фест София 2015. В залата, превърната в модерна и уютна библиотека с 30 уиски щанда, се предлага литература за сетивата, а водачи в света на уискито са световни експерти и мастър блендери, с които всеки може да си поприказва, да научи много за различните видове уиски, а на организираните през уикенда майторски класове – да се потопи надълбоко в спецификите на основните видове американско, шотландско, ирландско и японско уиски.

Началото на Уиски Фест София 2015 беше дадено лично от трима посланици – на Великобритания, САЩ и Ирландия, които подчертаха сериозната значимост на уиски за културата и индустрията.

„За мен е удоволствие да подкрепя единствения по рода си Уиски Фест София. За четвърта поредна година той събира уиски ентуасиасти, ценители и любители. Горда съм, че по-голямата част от представените марки са шотландски. Шотландското уиски е символ на Великобритания, на британските традиции и история. То се предлага в над 200 пазара по света”, бяха първите думи на български език на Нейно превъзходителство г-жа Емма Хопкинс – посланик на Великобритания у нас. Тя наблегна на мащабите на уиски пазара по света, като отчете и интересен факт: във Франция продажбите на шотландско уиски за месец надвишават продажбите на коняка за година.

Г-жа Мартина Стронг, заместник-посланик на САЩ, припомни думите на Марк Твен, че „Твърде много от всичко е лошо, но твърде много от добро уиски е просто достатъчно” и продължи: „И гледайки това прекрасно организирано събитие, си мисля, че ако Марк Твен беше тук, ще си помисли че е в рая.”

Г-н Патрик Колман, шарше дафеър на Ирландия каза, че в превод думата уиски означава „вода на живота” и това по красноречив начин показва отношението на почитателите още от древни времена към огнената напитка. „В Ирландия напоследък се изграждат и отварят много нови дестилерии. От 2000 г. до сега броят на ирландските дестилерии се е увеличил с два пъти, което само по себе си говори красноречиво за развитието на индустрията.”

Г-жа Ралица Скорчева – организатор на събитието и Председател на индустрията за алкохолни напитки, представи на дипломатите всички марки от престижното изложение и обърна внимание на всички гости, че отговорната консумация е част от уиски културата.

Първият ден на събитието протече при огромен интерес от страна, както на уиски любителите, така и на някои известни личности като Бен Крос, който дойде с приятелката си – българка, Ники Кънчев и Орлин Павлов.

Уиски Фест София продължава и през уикенда като вратите на залите са отворени от 14 до 22 часа. Всеки ден се разиграва томбола с награди, а за Хелоуин организаротите обещавт, че всеки, кото дойде маскиран, ще получи като подарък един уиски кредит.

Билети се купуват на място в Sofia Event Center. Цената на стандартeн билет е 15 лв., а на премиум - 25 лв. Те осигуряват достъп за всичките дни на фестивала, възможност да се опитат четири напитки в различните категории, професионална дегустационна чаша и каталог, описващ подробно представените марки и дестилерии. Цената на билет за майсторските класове е 35 лева. Тази година ще има и сесия за ултра висок клас уискита за колекционери, като представените там марки могат

да бъдат опитани срещу нескромната сума от 520 лв. На специални цени в магазина на фестивала се продават всички марки уиски, както и специализирана литература, дегустационни чаши и аксесоари.

Организаторите на Уиски Фест София 2015 г. призовават към спазване на Етикет и модел на поведение по време на фестивала с цел осигуряване на приятно преживяване на гостите. Те припомнят, че легалната възраст за консумация на алкохол в България е навършени 18 години и лица под тази възраст не се допускат на събитието.

Пълната програма и допълнителна информация може да намерите на официалния сайт на събитието и във Facebook.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес