Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поради каква причина кокошките си кълват яйцата

25 юни 2024, 06:00 часа

Яйцата са изключително ценен ресурс, особено за тези, които отглеждат кокошки. Те не само служат като източник на храна, но могат и да донесат приходи от продажба. Ето защо е изненадващо и разочароващо за много стопани, когато открият, че кокошките им кълват собствените си яйца. Защо се случва това? Нека разгледаме седемте основни причини за това поведение.

Реклама

1. Любопитство

Една от основните причини, поради която кокошките започват да кълват яйцата, е тяхното естествено любопитство. Младите кокошки, особено тези под една година, често изследват обкръжението си, включително и яйцата, които намират. Това любопитство може да доведе до случайни повреди на яйцата, когато кокошките проверяват тяхното съдържание.

Какво никога не трябва да ядат домашните кокошки?

2. Скука

Скуката също може да бъде фактор. Когато кокошките нямат достатъчно стимулиращи занимания, те могат да започнат да кълват яйцата като средство за развлечение. Осигуряването на различни занимания като люлки, кацалки и играчки може да помогне за предотвратяване на това поведение.

3. Тестване на черупките

Кокошките често кълват яйцата, за да проверят тяхната здравина. Ако черупката е слаба, яйцето може да бъде изядено, тъй като не се счита за годно за люпене. Този инстинкт е особено силен при кокошки с дефицит на калций, което води до по-слаби черупки на яйцата.

Коя е най-добрата порода кокошки за яйца?

4. Подкрепа на растящото пиленце

Друга причина за кълване на яйцата е свързана с грижата за малките пиленца. Кокошките понякога леко почукват по черупката, за да стимулират развитието на пиленцето вътре. Въпреки това, ако черупката е по-слаба, това леко почукване може да причини пробиви.

яйца

5. Случайни повреди

Понякога дупките в яйцата не са резултат от кълване, а от стъпване. В тесни кокошкарници, където няма достатъчно пространство, кокошките може случайно да стъпят върху яйцата, докато се движат.

6. Липса на хранителни вещества

Дефицитът на определени хранителни вещества, като калций и протеин, може да накара кокошките да търсят тези вещества в яйцата. Симптомите на дефицит включват яйца с мека черупка, анормално развитие на скелета, остеопороза и загуба на пера.

Каква е основната разлика между белка и златка?

7. Навик

Най-сложната причина за кълването по яйцата е, когато това се превърне в навик. След като веднъж започнат, кокошките могат да продължат да кълват яйцата, което може да доведе до сериозни загуби за стопаните. Прекъсването на този навик изисква значителни усилия и постоянство.

Разбирането на причините за това поведение е ключът към ефективното му предотвратяване. С подходящи мерки, като предоставяне на достатъчно стимули и правилна диета, може да се минимизира рискът от накълвани яйца и да се осигури по-добра продуктивност на кокошките.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес