Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ползите и вредите от ранното събуждане

27 юни 2023, 18:22 часа

Мнозина смятат, че ставането сутрин рано е полезно. Да, така е, но всичко си има своите плюсове и минуси. Време е да се запознаете с всички предимства и недостатъци на ранното събуждане.

Ползите от ранното ставане

Очевидно ясно изразените чучулиги трябва да стават рано сутрин. Ако ви се доспива вечер и не можете да се почувствате нормално на сутринта след това, тогава определено трябва да си лягате по-рано. Също така трябва да помислите за ранното събуждане, ако сте много продуктивен сутрин.

Най-добрата и най-лошата поза на спане за гърба, стомаха и белите дробове

Подобряване качеството на съня. Много пациенти съобщават, че по-ранното лягане и по-ранното събуждане подобряват самия сън. Той престава да бъде непостоянен, нервен. Хората спят по-дълбоко, поради което се подобрява мозъчната им дейност, както и има по-малко тревожни мисли сутрин.

Продължителността на деня се увеличава. Много хора правят повече, като лягат по-рано вечерта. Тук всичко е просто, защото много неща са много по-лесни за правене не през нощта, а сутрин или следобед.

Когато станете дори 15 минутки по-рано, се синтезира по-голямо количество серотонин. Това е доказано от науката. Ранното ставане има много предимства, но не се заблуждавайте, че животът ви ще стане по-добър на мига.

Топ невролог посочи коя е най-опасната поза за спане

Недостатъци на ранното ставане

Невъзможност за почивка вечер. Вечерта и нощта е времето за купони, любов. Ако се будите прекалено рано, ще ви се иска да си легнете рано, което значи, че ще е необходимо да се примирите с това, че ще трябва да зарежете компанията и семейството си рано. Докато вие приключвате със забавлението си, други хора тепърва ще започват да се забавляват.

Освен това според наблюдения хората, които обичайно стават рано, не могат да се наспят. Според проучвания, превишаването на обичайната продължителност на съня води до неприятно и уморено състояние през деня.

Не забравяйте, че ранното събуждане е различно за всеки. За совите това е приблизително 9-10 сутринта. За ранобудните 5-6 сутринта. За хората от междинния тип от 7 до 8 или малко по-късно.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес