Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезни ли са дневните дрямки?

19 септември 2024, 13:00 часа

Дневните дрямки могат да бъдат мощно средство за повишаване на енергията и подобряване на когнитивните функции, но тяхната ефективност зависи от различни фактори, включително продължителност, време и индивидуални нужди.

На първо място, ползите от дневната дрямка са добре документирани. Кратките дрямки, често наричани „енергийни дрямки“, с продължителност между 10 и 20 минути, могат значително да подобрят бдителността, настроението и работоспособността. Тази продължителност е идеална, тъй като позволява на дремещия да преживее по-леките етапи на не-REM съня, без да навлиза в по-дълбоките етапи на съня, които могат да причинят събуждане. Тези кратки дрямки са особено ефективни за подобряване на когнитивните способности, включително на паметта и способността за учене, което ги прави полезни както за студенти, така и за професионалисти.

По-дългите дрямки - от 30 до 60 минути - могат да осигурят по-обширни ползи за когнитивните функции, като включват по-дълбоки етапи на не-REM съня. Тези дрямки обаче понякога могат да доведат до инерция на съня - състояние на отпадналост и дезориентация, което се появява при събуждане от дълбок сън. За да се смекчи това, често се препоръчва да се настрои аларма или да се използва технология за проследяване на съня, която да помогне за събуждане по време на по-леките етапи на съня, ако е необходима по-дълга дрямка.

Още: Учени: Две кратки дремки са по-добре от два часа сън

Времето на дрямката играе решаваща роля за нейната ефективност. Ранният следобед, обикновено между 13:00 и 15:00 часа, се счита за оптимално време за дрямка. Този период е съобразен с естествените циркадни ритми на организма и помага да се избегне намесата в нощния сън. Дрямката твърде късно през деня може да наруши цикъла сън-бодърстване, което води до трудности при заспиването през нощта и потенциално може да допринесе за безсъние.

Индивидуалните фактори също оказват значително влияние върху ползата от дрямката. Хората с различни нужди от сън или тези, които страдат от нарушения на съня, могат да открият, че дрямката има различен ефект. Например хората с безсъние могат да изпитат влошено качество на съня, ако дремнат твърде близо до времето за лягане. Обратно, хората, които са недоспали или имат нередовен график на съня, могат да извлекат по-голяма полза от стратегическата дрямка.

Включването на дрямката в ежедневието трябва да се прави с внимание. Въпреки че дрямката може да бъде чудесен начин да се противодейства на недостига на сън и да се подобрят когнитивните функции, тя не е заместител на добрия нощен сън. Постоянният и качествен нощен сън е от решаващо значение за цялостното здраве и благополучие. Дрямката трябва да допълва, а не да замества правилните навици за сън.

Полезен ли е всъщност следобедният сън

Учените откриха връзка между дневния сън и Алцхаймер

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес