Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подагра и кисело зеле – има ли риск за хората с това заболяване?

25 октомври 2024, 21:30 часа

В сезона на туршиите и киселото зеле, през месеца, в който традиционно приготвяме домашни вкусотии за зимата, а в празните бидончета удобно се настанява зелето, на прага на зимата, през която небцето ни жадува за сарми, свинско със зеле и други вкусотии, е добре да си припомним ползите и вредите от консумацията на киселото зеле. Дали сте сред хората, за чиито хронични заболявания и здраве киселото зеле е цяр, или е важно да го консумирате ограничено и след лекарска консултация въпреки всички ползи от хапването му? След като вече разбрахме, че киселото зеле е ферментирала храна, която доставя ценни полезни бактерии за стомаха, подпомагащи нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт, след като се уверихме в ползите му за микробиома, за имунната система, която подкрепя с щедрите си дози витамин С, след като се запознахме с рисковете от консумацията му в съчетание с някои медикаменти за хронични заболявания и за пациентите с алергия към хистамин, е време да поговорим за връзката между подагра и кисело зеле. Помага или вреди вкусният зеленчук на засегнатите от това заболяване?

Какво представлява подаграта?

Тази често срещана форма на артрит, най-често засягаща стави на стъпалото, се отличава с внезапно остро начало, силна болка, подуване и ограничената подвижност. Диетата е важна част от контрола, превенцията и лечението на заболяването, което може да е повтаря на пристъпи през целия живот. Има храни, които лекарите категорично съветват да се премахнат от менюто на пациентите, страдащи от подагра, както и такива, чиято консумация активно помага за контрола на подаграта, облекчаването на симптомите и минимизирането на силата и честотата на пристъпите. 

Още: С този стар метод киселото зеле ще е готово само след няколко дни

Подагра и кисело зеле – очаквано добра комбинация или?

Пациентите с подагра следва да ограничат или напълно да преустановят консумацията на редица храни, но киселото зеле не е сред тях. Нещо повече – то е богато на пробиотици, подобно на всички ферментирали или мариновани храни като кимчи, комбуча, кефир, туршия и т.н., а последните научни проучвания по темата доказват полезната роля на пробиотиците от ферментиралите храни за пациентите с подагра. Пробиотиците влияят на абсорбцията на пурин, пряко свързан с подаграта, като горещо се препоръчва да се предпочетат естествените пробиотици, намиращи се във ферментирали храни, пред тези в аптеките и дрогериите, фармацевтично създадените. Като ферментирала храна киселото зеле е много богато на пробиотици, което го сочи като доказано полезно при управлението на нивата на пикочна киселина при пациентите с подагра. Така подагра и кисело зеле се оказват отлична комбинация.

За да сте сигурни, че продуктът, който консумирате, наистина е получен чрез ферментация или мариноване, пригответе си го сами, сезонът е идеален за целта. Ако страдате от подагра, не пестете оцета в маринатата и зимнината, тъй като той цяр за заболяването чрез популярното си действие върху кристалите на пикочната киселина при подагра – разгражда ги и предотвратява натрупването им в ставите. Препоръчваме да не се ограничавате само до една ферментирала храна била тя и вкусното кисело зеле, а да се насладите на допълнителните ползи за здравето от всеки природен дар, получен  чрез ферментация или мариноване. Много от тези ферментирали храни се отличават с допълнителни ползи за здравето – богато съдържание на витамини и минерали, подобряване на лечението на други хронични заболявания, причинени от подаграта и свързани с нея и т.н. Всичко това е възможно благодарение на противовъзпалителните и на антиоксиданти свойства на киселото зеле като ферментирала храна, които учените доказаха категорично въз основа на дългогодишни изследвания. Киселото зеле и всички ферментирали храни предпазват от окислително увреждане на ДНК, с което се явяват още по-добър избор за диетата на страдащите от подагра. Ползите, които киселото зеле предоставя за здравето на пациентите с подагра, могат да се обяснят и със съдържанието на сяра. Сярата е ценна не само за страдащите от подагра, но и за пациентите с различни форми на артрит, тъй като помага за облекчаване на неприятните симптоми на ставните заболявания.

Внимавайте обаче с киселото зеле, ако освен подагра в букета ви от хронични болежки присъства и високото кръвно налягане. Хипертонията не обича натрий, а той се съдържа в изобилие в киселото зеле. Това не е причина да се отказвате от благата му и да не присъства на масата ви особено сега – в сезона му и по време на зимните празници, през които традиционно се поднасят ястия с кисело зеле, сарми и туршии. Просто обезсолете, преди да го консумирате. Подобрете вкуса на туршиите със зеле при нужда с  оцет, който също е незаменим лек за подаграта, и ограничете количеството на солта. 

Още: Ето от ТОЗИ сорт се получава най-доброто кисело зеле – Как да го разпознаете

 

Статията има само информативен характери не замества лекарска консултация.

източник: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/symptoms-causes/syc-20372897

https://goutandyou.com/gout-and-fermented-foods/

Още: Как киселото зеле влияе на щитовидната жлеза?

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес