Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-колко сол е препоръчително да се консумира на ден?

19 юни 2024, 15:11 часа
Реклама

Солта, вездесъща подправка, която се среща в почти всяка кухня, играе решаваща роля за подобряване на вкуса на храната. Освен за кулинарни цели, солта, или натриевият хлорид, е от съществено значение за различни телесни функции, включително за поддържане на баланса на течностите, предаване на нервните импулси и осигуряване на правилна мускулна функция.

Въпреки това количеството сол, което се консумира ежедневно, има значителни последици за здравето, поради което е важно да се разбере препоръчителният прием и потенциалните рискове, свързани с прекомерната консумация.

Препоръчителен дневен прием

Здравните власти по света дават насоки за препоръчителния дневен прием на сол. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва на възрастните да консумират по-малко от 5 грама (около една чаена лъжичка) сол на ден. Тази препоръка се равнява на по-малко от 2 грама натрий на ден, като се има предвид, че солта е приблизително 40% натрий и 60% хлорид.

По подобен начин Американската сърдечна асоциация (AСA) предлага идеална граница от не повече от 1500 милиграма натрий на ден, особено за хората с хипертония, тези над 50 години и хората от африкански произход, които са по-предразположени към високо кръвно налягане. За общото население горната граница на АСА е 2300 милиграма на ден, което се равнява на около 5,75 грама сол.

Източници на сол в храната

Солта постъпва в храната от различни източници, като най-значими са преработените и готовите храни. Приблизително 75% от натрий в храната идва от пакетирани и ресторантски храни, докато само малка част се добавя по време на готвене или на масата. Често срещани храни с високо съдържание на натрий са хлябът, пицата, сандвичите, колбасите, супите и пикантните закуски. Естествено срещащият се натрий се съдържа и в зеленчуците, млечните продукти и месото, но те допринасят за сравнително малка част от общия прием.

Колко грама сол на ден е максимално допустимото количество, което вашето тяло може да приеме

Последици за здравето от прекомерния прием на сол

Консумацията на твърде много сол е свързана с множество здравословни проблеми, най-вече със сърдечносъдови заболявания. Високият прием на натрий е основен рисков фактор за хипертония (високо кръвно налягане), което от своя страна увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Бъбреците играят решаваща роля в регулирането на натриевия баланс; прекомерното количество натрий може да надхвърли капацитета им, което води до задържане на течности и повишаване на кръвното налягане. Проучванията показват, че намаляването на приема на натрий може да понижи кръвното налягане, намалявайки риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Прекомерната консумация на сол се свързва и с други здравословни проблеми, като бъбречни заболявания, остеопороза и рак на стомаха. Високият прием на сол може да доведе до извличане на калций от костите, което с течение на времето ги отслабва и увеличава риска от фрактури. Освен това има данни, че високият прием на натрий може да увреди лигавицата на стомаха, което може да доведе до рак.

По колко сол е безвредно да консумираме на ден

Стратегии за намаляване на приема на сол

Намаляването на приема на сол изисква комбинация от индивидуални усилия и по-широки мерки в областта на общественото здраве. В личен план хората могат да намалят консумацията на сол, като приготвят повече ястия у дома, използват пресни съставки и подправят с билки и подправки вместо със сол. Четенето на етикетите на хранителните продукти, за да се изберат продукти с по-ниско съдържание на натрий, и внимателното спазване на размера на порциите също може да помогне.

Стратегиите в областта на общественото здраве включват промяна на състава на преработените храни, така че да съдържат по-малко натрий, въвеждане на етикетиране на предната част на опаковката с цел информиране на потребителите и информиране на обществеността за рисковете за здравето, свързани с прекомерния прием на сол. Правителствата и здравните организации по света все по-често се застъпват за тези мерки, за да помогнат за намаляване на глобалното бреме на сърдечносъдовите заболявания.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес