Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко авокадо на ден е полезно да консумираме?

07 юни 2024, 18:44 часа
Реклама

Преди няколко години авокадото се смяташе за екзотика, но днес може да се намери на рафта на почти всеки магазин за хранителни стоки. Въпреки невзрачния си вид, напомнящ на неузряла круша, авокадото има много полезни свойства.

Как да изберем узряло авокадо в магазин?

Напълно узрелият плод е мек на допир, а кората е мека при натискане. По-добре е да вземете авокадо с еднакъв цвят и непокътната кожа. 

Тъй като авокадото се транспортира неузряло (за да не се развали при транспортиране), е почти невъзможно да се намери 100% узрял плод на щанда в магазина. Можете да го доведете до необходимото състояние у дома. За да направите това ви трябва:

·         Вземете хартиен плик и поставете в него авокадо, а до него сложете узряла ябълка или банан. Тези плодове отделят етилен - газ, който е абсолютно безопасен за човешкото здраве, но ви позволява да ускорите процеса на узряване на плодовете, които се намират до тях.

·         Увийте авокадото във фолио и поставете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 7-10 минути.

·         Поставете авокадото в огнеупорен съд, покрийте с капак и загрейте в микровълнова фурна за 30 секунди.

По колко авокадо на ден е полезно да консумираме?

Авокадото е висококалорично, така че вегетарианците го използват като заместител на месото. Плодовете съдържат висока концентрация на протеини и растителни мазнини. За да избегнете натрупването на излишни килограми, трябва да консумирате не повече от 100 грама авокадо на ден. Това е приблизително един средно голям плод.

Трябва също така да се има предвид, че при хора, които не са свикнали с подобни екзотични храни, прекомерната консумация на авокадо може да предизвика алергична реакция или стомашно разстройство. Ето защо е необходимо да започнете с минимални порции, като постепенно ги увеличавате до 100 грама на ден.

Ако човек има повишена физическа активност (например тренира във фитнеса), може да яде до 200 грама авокадо на ден.

Възможно ли е да се яде през нощта и на празен стомах?

Пулпът от авокадо не съдържа компоненти, които могат да увредят стомашно-чревната лигавица. Ето защо диетолозите съветват да ядете плода на закуска. Можете да ги пасирате, да ги добавите към зеленчукова салата или просто да сложите филийки върху сандвич.

Можете също така да хапнете малко авокадо преди лягане, тъй като мазнините, които съдържа, се усвояват лесно от тялото.

Мога ли да ям костилката и кората?

В никакъв случай. Те могат да причинят стомашно разстройство, тъй като съдържат фунгициден токсин. Не можете да умрете от него, но е възможно да страдате няколко часа.

Тези части от плода се използват в народната медицина за външна употреба. Например смляно семе от авокадо влиза в противотуморните мехлеми. Освен това помага да се отървете от пърхота и облекчава болките в ставите.

Възможно ли е да се изпържи авокадо?

Да, плодовете безпроблемно издържат на термична обработка и не губят вкуса си. Трябва да се има предвид, че при излагане на високи температури пулпата става кремообразна, така че е необходимо първо да оваляте филийките в галета. Държат се на огън не повече от две-три минути. Готовите парчета трябва да се прехвърлят върху салфетка, така че да абсорбира излишната мазнина.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес