Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плодове, които са богати на калий

11 септември 2024, 08:00 часа

Калият е основен минерал, който играе решаваща роля в поддържането на няколко телесни функции, включително регулирането на баланса на течностите, мускулните съкращения и нервните сигнали. Консумацията на храни, богати на калий, може да помогне за предотвратяване на високо кръвно налягане, инсулт и сърдечни заболявания. Плодовете са отличен източник на калий, като предлагат естествен и вкусен начин за задоволяване на ежедневните ви нужди. Ето някои плодове, които са особено богати на калий.

Бананите са може би най-известният плод, богат на калий. Един среден по големина банан съдържа около 422 милиграма калий, което го прави удобен и вкусен вариант за увеличаване на приема на калий. Бананите също така осигуряват витамин С, витамин В6 и диетични фибри, които допринасят за цялостното здраве и благополучие.

Портокалите и портокаловият сок са друг отличен източник на калий. Един средно голям портокал осигурява приблизително 237 милиграма калий, а чаша портокалов сок - около 496 милиграма. Портокалите са богати и на витамин С и антиоксиданти, които са полезни за имунната система и здравето на кожата.

Още: 3 плода, които са полезни за дебелото черво

Авокадото е уникално с високото си съдържание на калий. Порция от половин чаша авокадо доставя около 487 милиграма калий. Авокадото е пълно и със здравословни мазнини, фибри и витамини като витамин Е и витамин К. Кремообразната му текстура го прави универсално за различни ястия - от салати до смутита.

Кивито е друг плод с високо съдържание на калий. Едно средно голямо киви съдържа около 215 милиграма калий. Освен калий, кивито е отличен източник на витамин С, витамин К и диетични фибри. Тяхният пикантен вкус придава възхитителен привкус на плодовите салати и десерти.

Канталупата е сочен и богат на калий плод. Една чаша канталупа, нарязана на кубчета, осигурява около 427 милиграма калий. Канталупите са богати и на витамини А и С, които са важни за зрението и имунната функция. Сладкият им вкус ги прави освежаващо допълнение към летните ястия.

Мангото е не само вкусно, но и добър източник на калий. Едно средно голямо манго съдържа приблизително 322 милиграма калий. Мангото е богато и на витамини А и С, както и на различни антиоксиданти, които допринасят за здравето на кожата и имунната функция.

Още: Кои плодове е "забранено" да се ядат при подагра?

Фурмите са концентриран източник на калий. Една порция от около четири фурми осигурява приблизително 277 милиграма калий. Фурмите са богати и на фибри, които подпомагат храносмилането, и предлагат естествена сладост, която може да бъде по-здравословна алтернатива на преработените захари.

Папаята предлага около 360 милиграма калий на чаша нарязан на кубчета плод. Те също така са богати на витамин С и витамин А, които подпомагат здравето на кожата и укрепват имунната система. Сладкият им тропически вкус подсилва смутитата и плодовите салати.

Включването на тези богати на калий плодове в диетата ви може да ви помогне да поддържате оптимално здраве и да подпомагате различни телесни функции. Независимо дали им се наслаждавате самостоятелно, в смутита или като част от ястие, тези плодове са не само питателни, но и многофункционални и вкусни.

Кои плодове може да се консумират умерено при висока кръвна захар?

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес