Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пирони в ябълката и други съмнителни начини за повишаване на хемоглобина

03 октомври 2024, 18:00 часа

Много жени страдат от дефицит на червени кръвни клетки. Лекарите препоръчват периодично измерване на нивата на феритин и хемоглобин в кръвта. В крайна сметка, тези показатели наистина могат да бъдат повлияни само с помощта на лекарства, а не с народни средства.

Въпреки наличието на медицински грижи и медикаменти, доказани от клинични проучвания, хората продължават да експериментират със здравето си, като сами „повишават“ нивата на желязо. Ето  четирите най-странни начина за борба с дефицита на желязо.

 

Още: Кои обикновено са първите признаци на анемия?

1. Пирон в ябълката

Някои хора забиват пирони в ябълка, а няколко часа по-късно изяждат плода. Те са на мнение, че така нивото на хемоглобина ви ще се повиши по-бързо.

Според лекарите, отделяното от пироните желязо е неорганично и организмът не може да го усвои. Но ръжда и мръсотия по повърхността на предметите в комбинация с олово, което се съдържа в пироните, може да повлияе на здравето на бременна жена и то не по най-добрия начин.

 

Още: Лекар: Ако желязото ви е ниско, яжте всеки ден по 100 гр от това, здравен съвет за деня, 24 септември

2. Тонове хематоген

Друг популярен начин за компенсиране на липсата на желязо в организма е усвояването на хематоген в огромни количества.

Блокчето всъщност съдържа протеина албумин, който се получава от говежда кръв, което означава, че съдържа и желязо. Въпреки това, има толкова малко от това. Всъщност, хематогенът не е в състояние да увеличи запасите на този елемент в организма. По-добре е да го приемате като десерт, съветват лекарите.

 

Още: Експерт предупреждава: Никога не пийте чаша горещ чай с тези храни

3. Сок от нар

Пациентите с недостиг на желязо очакват твърде много от сока от нар, като ябълките, толкова много, че консумират литри от него.

Важно е да разберете, че сокът е добър източник на витамини, микроелементи и диетични фибри, а благодарение на витамин С желязото, получено от други продукти, ще се усвоява по-добре. Същото, между другото, важи и за портокалите и цитрусовите плодове като цяло. Плодовият сок обаче, особено индустриалният сок, няма да повиши нивата на хемоглобина ви, а по-скоро ще повиши нивата на кръвната ви захар.

Лекарите съветват да се свържете със специалист, за да измерите нивото не само на феритин, но и на витамин В12 или фолиева киселина, които са важни в процеса на хематопоеза. Ако има по-малко от необходимото, образуването на червени кръвни клетки се намалява. И сокът няма да реши този проблем.

 

4. Яжте само елда и тиквени семки

Тези храни съдържат желязо, вярно е. В 100 г зърнена култура се съдържат до 8 мг от този елемент. Нюансът е, че това желязо (както в бобовите растения и спанака) не е в състояние да се бори напълно с дефицита. Правилното желязо се съдържа в червеното месо, черен дроб, птици и риба – лоша новина за вегани и вегетарианци.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес