Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пиенето на кафе на празен стомах по време на диета: Добра идея или голяма грешка?

14 юни 2024, 05:45 часа
Реклама

Периодичното гладуване, като например диетата 16:8 и диетата 5:2, се превърна в най-популярния метод за отслабване за хора, които се опитват да свалят килограми много бързо. Която и диета да изберете, тя включва изчакване до определен момент от деня, за да започнете да приемате калории. За щастие, черното кафе има незначително количество калории (по-малко от пет, според клиниката "Майо") и може да се консумира, без да се нарушава гладуването.

Реклама

Още: Ефектът на нискоглутеновата диета върху чревното здраве

Това може да е трудно за почитателите на кафето, които предпочитат да си го подслаждат със захар или мляко, но те обикновено могат да намерят начин да го заобиколят с наличните нулеви или нискокалорични варианти.

Въпреки това, дали изобщо е добре да се пие кафе на гладно?

Безброй хора споделят, че възможността да пият сутрешното си кафе е това, което им помага да продължат гладуването по време на тези диети и дори не съобщават за никакви неблагоприятни ефекти. Разбира се, тъй като организмът на всеки човек реагира по различен начин на храните, ще стигнем до дъното на тази противоречива информация.

Вредно ли е да се пие кафе на празен стомах?

Според д-р Саймън кафето стимулира производството на стомашна киселина, която може да доведе до увреждане на лигавицата на стомаха, без там да има храна, която да я предпазва. По-нататък той обяснява: "То може да увеличи количеството вода, което изхвърляте, и потенциално може да създаде симптоми на дехидратация. Тя може да повлияе на пулса ви, като предизвика неравномерен сърдечен ритъм чрез натиск върху сърцето и може да повлияе неблагоприятно на кръвното ви налягане." Д-р Саймън препоръчва да добавяте мляко към кафето си, за да предотвратите тези проблеми.

Очевидно това е в разрез с периодичното гладуване, освен ако не се случи да планирате времето за хранене сутрин, а не вечер. Добрата новина е, че макар съветите на д-р Саймън да не трябва да се пренебрегват напълно, Скандинавското списание по гастроентерология изследва всички ефекти на кафето и открива малко по-различни резултати. Изследователите наистина откриват сходни нива на производство на стомашна киселина, но не обвиняват напитката за причиняване на проблеми на стомашната лигавица. Според техния доклад "кафето не съдържа калории и неговите ефекти върху стомашно-чревния тракт не могат да бъдат приписани на обемното му натоварване [или] киселинността... Кофеинът не може да бъде единствената причина за тези стомашно-чревни ефекти". Друго проучване също не установява връзка между кафето и развитието на стомашни язви.

Още: 6 причини, поради които диетата и тренировките вредят на красотата ви

Имайки предвид всичко това, не бива да се притеснявате твърде много за пиенето на кафе по време на гладуване, освен ако случайно не забележите, че някакви проблеми започват да ви тревожат. Всъщност става въпрос за това да обръщате повече внимание на тялото си (и на лекаря си), което така или иначе трябва да правите по време на диета. Най-често срещаният проблем, посочен от група потребители, които споделят съвети за периодичното гладуване, е киселините, така че вероятно трябва да пропуснете чашата кафе, ако сте склонни към този конкретен проблем. В противен случай, наслаждавайте се на живота си с най-доброто кафе!

Статията има информативен характер, ако имате въпроси се консултрайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес