Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пазете здравето си: Как да разпознаем развалените яйца с лекота

25 юли 2024, 14:39 часа

Това е продукт от ежедневието ни, с който започваме деня с приготвянето на закуска, но и на различни ястия и печива. Яйцата обаче се развалят, особено през горещите летни месеци. Ето как да разберете дали яйцата са развалени.

Още: Какво се случва с тялото ви, ако ядете два банана на ден

Ако белтъкът е придобил розов или червен оттенък, това означава, че яйцето е развалено и замърсено с бактерии. Следователно това яйце не трябва да се консумира в никакъв случай. Има случаи, когато вътрешността на яйцето придобива зелен оттенък и в тези случаи яйцето не трябва да се яде, защото съдържа бактерията Pseudomanas. Именно тази бактерия произвежда вреден за човешкия организъм флуоресцентен пигмент със зелен оттенък.

Внимавайте при счупване на яйцето

Експертите казват, че за да се определи качеството на яйцето, трябва да се внимава при счупването му. Ако ще готвите омлет, експертите препоръчват да счупите яйцата едно по едно и в различни съдове. По този начин, ако едно яйце се окаже развалено, това няма да застраши цялата рецепта.

Как да познаем прясното яйце

Тест с потапяне

Един от тях е тестът с потапяне на яйцето в чаша, пълна с вода. Ако джобът за яйца съдържа малко въздух, тогава яйцето ще потъне напълно на дъното на чашата и ще бъде позиционирано идеално хоризонтално.

Ако яйцето не е съвсем прясно, тогава количеството въздух в джоба ще накара яйцето да се потопи и да потъне на дъното на чашата, но върхът му ще бъде по-повдигнат и не напълно хоризонтален. Това е индикация, че яйцето не е много прясно, но все пак става за консумация.

Ако яйцето се издигне на повърхността на чашата с вода, това означава, че джобът е пълен с въздух. В случая си имаме работа с напълно застояло и развалено яйце, което не се препоръчва за консумация.

Тест в чиния

Следващият тест, който можете да направите у дома, включва отвореното яйце в чиния. Прясното яйце ще стои красиво в чинията, жълтъкът му е напълно тонизиран и изправен, заобиколен от два кръга бяло. Първият кръг е по-желатинообразен и покрива жълтъка, а вторият застъпва първия.

Още: Защо в някои страни не държат яйцата в хладилник: Безопасно ли е и ние да го правим

Ако яйцето не е прясно, жълтъкът му ще стои по-ниско и ще се разплуе в чинията, а белтъкът ще е просто кръгче. Когато яйцето е застояло и напълно развалено, тогава жълтъкът му ще бъде напълно изпуснат и плосък, докато околният белтък ще изглежда напълно воднист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес