Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отървете се от тях незабавно: 9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот

12 май 2024, 18:25 часа
Реклама

Опитът на поколенията не е само от приказки и суеверия. Такива са и тайните свойства, които се приписват на нещата и явленията. Растенията не правят изключение. Много от тях се смятат за мистични, притежаващи специални свойства, и то не винаги с положителен знак.

За да живеете в хармония с природата, да привличате късмет и да създавате в къщата само положителна енергия, трябва да знаете какви цветя не може да държите у дома.

Орхидея

Най-древното и в същото време противоречиво цвете. То се смята за символ на красотата. Но като си спомним как съществува в природата, расте по дърветата и се храни със соковете им, на орхидеите се приписват свойствата на цвете-вампир, което изсмуква енергията от тези, които са наблизо.

Така че, ако решите да си вземете орхидея, наблюдавайте промените в къщата: дали атмосферата в дома ви е по-добра или страстите са започнали да кипят и енергията е започнала да си отива? Би било жалко да изгубите хармонията в отношенията си заради едно, макар и красиво, цвете.

Виолетово (сенополия)

Известно още като сенполия. Може да хармонизира атмосферата в дома, да внесе спокойствие и уют. Смята се, че това цвете има лунна природа, магическите му свойства са да изпълва духовно, да предпазва от негативност и да успокоява.

Но според друга версия виолетовото изобщо не е цвете на дъгата, а напротив - растение, което обрича на самота момичета. А на тези, които са в двойка, се  мята, че виолетката е ревнива и ако за нея се полагат лоши грижи, тя ще се разтвори заедно с любимия.

7 растения, които носят нещастие у дома

Бръшлян

Помните ли как расте бръшлянът? Обгръща мястото, на което расте, визуално го "задушава", поглъща и не пуска от "прегръдката" си. Смята се, че точно това се случва и с домашните.

Притежателите на бръшлян се чувстват потиснати, депресирани, с избледняваща жизненост и пълна откъснатост, изолация. Ето защо е по-добре да се сдобиете с по-позитивно растение за дома!

Сансевиерия или език на тъщата

Всички познават това растение! Известно е с това, че подклажда кавгите в къщата между съпрузите, сякаш злата свекърва с дългия си език влиза с мнението си навсякъде и по всяко време.

Съществува и суеверие, че ако сансевиерията цъфти през зимата, значи ще има неприятности. Въпреки народните вярвания, ботаниците даряват сукулентите с други свойства: те отбелязват, че растението унищожава вредните микроорганизми, има благоприятен ефект върху кръвното налягане, пречиства въздуха в къщата.

Кала

Въз основа на опита на поколенията се смята, че там, където има кала - има тъга и неприятни събития. Затова на цветето се приписват отрицателни свойства, а знаещите хора предупреждават другите за тъжните последици от отглеждането на това цвете в къщата. Кала не се подарява на празници, а ако все пак ви подарят букет от тези цветя - това е лош знак!

Фикус

Предсказва самота за този, който го отглежда! Няма значение дали сте в двойка, или не. Самотните хора няма да могат да си намерят партньор, тъй като всички фикуси ще "оцелеят" из къщата, а хората в брак постоянно ще се карат, докато не се разделят.

5 растения, които ще донесат късмет и положителна енергия в дома ви

Семейни растения

Съществува цяла серия стайни растения, които според суеверието отблъскват мъжете и съпрузите от неомъжените момичета и омъжените жени. Наричат ги просто мъжки растения, но ето какви са ботаническите им имена.

Сциндапсус

Всички, които не познават или не вярват в предсказания, с удоволствие се сдобиват с това растение, защото то е непретенциозно в грижите и расте много бързо, насищайки помещенията със зеленина. Но нашите предци са забелязали, че там, където има сциндапсус, там момичетата винаги са самотни. Вярвате или не - това зависи от всеки!

Дифенбахия

Това растение има две страни, за да го смятаме за отрицателно. От гледна точка на суеверията дифенбахията е вампир, който изтегля енергия от домакинството, както и всички къдрави растения като бръшляна или тези, които растат далеч нагоре, като папратите или монстера. Такива са и мушкатото, което не може да издържи на присъствието на мъжка енергия в дома и го надживява.

Восъчен бръшлян

Известен още като хоя. Изпуска отровни изпарения и чувствителните към ароматите мъже не могат да го понасят: получават главоболие, намаляват либидото и потентността. С течение на времето хоята изгонва мъжа от къщата, оставяйки любовницата сама.

Поверието гласи, че от всички отровни мусегонови растения восъчният бръшлян е най-опасен, тъй като може не само да изгони мъжа от къщата, но дори да доведе до смърт.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес