Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отслабване и други предимства на спането без дрехи

26 септември 2024, 06:00 часа

Има два типа хора: такива, които предпочитат да спят с дрехите си, и такива, които предпочитат да са голи. През деня е трудно да определите към кой тип принадлежи събеседникът ви, но през нощта трябва да направите избор. Между другото, научно доказано е, че спането без дрехи може да бъде полезно за вашето здраве, тъй като може да подобри качеството на съня, да повиши нивото на щастие и дори да увеличи желанието за правене на любов. Ето защо си струва да опитате да спите голи:

Добър нощен сън

Според Американската академия по медицина на съня, когато изпаднем в дълбок сън, телесната ни температура постепенно се понижава. Този процес на циркадния ритъм може да бъде нарушен от обичайните пижами, които ни карат да се чувстваме горещи. Нарушаването на естественото понижаване на телесната температура през нощта е пряко свързано с безсънието. Затова, ако имате проблеми със съня, опитайте да спите голи.

Още: Осъзнато сънуване: 3 начина да наблюдавате съня, който искате да имате

Проветряване

Пижамите са неестествени за човешкото тяло, тъй като пречат на кожата да диша, притискат тялото и ограничават движенията. Ако влажността на въздуха е висока, те могат да се превърнат в истинска среда за размножаване на бактерии и гъбички, затова е по-добре да се „проветряват“ естествено през нощта. Контактът на кожата с въздуха засилва всички метаболитни процеси в организма, като разтоварва бъбреците и черния дроб, както и прочиства кръвта от токсини.

Още секс

Ако спите голи, има голяма вероятност да правите секс с партньора си същата нощ. Според д-р Дженифър Ланда „спането без бельо провокира секс, а връзките, в които има много секс, са по-силни и по-щастливи“. Правилата са прости: спането по това, което е носила майка ви, ще доведе до секс, а сексуалните отношения водят до щастливи връзки.

Още: 10 начина да подобрите съня си

Окситоцинът допринася за по-добро качество на живот и по-здраво тяло

Като избира да спи без дрехи, човек получава допълнителна доза от хормона окситоцин. Този хормон намалява нивата на стрес, предотвратява рака и забавя възпалителните процеси в организма. Благодарение на окситоцина човек става по-спокоен и вече не е преследван от депресия.

Възможно е да не вземате сутрешен душ

Ако спите голи, прегрявате и се потите по-малко и съответно се чувствате по-чисти. В резултат на това на сутринта няма да има онова потискащо чувство, че трябва да вземете душ. След като се събудите, е достатъчно само да измиете лицето си, защото ефектът от вечерната чистота след душ ще продължи до сутринта. Като цяло си лягаме голи и на сутринта се събуждаме по-свежи.

Още: Преди лягане: 8 вечерни ритуала, които ще направят следващия ден по-лесен и приятен

Не е необходимо да харчите време и пари за пижами

Защо да си правите труда да избирате нова пижама, когато можете да минете без нея? Защо да харчите пари за „нощен гардероб“ и след това да се мъчите да ги обличате, перете и гладите, когато е толкова хубаво да сте голи в чисто легло? Пижамите са признак на потисничество. Ние искаме свобода!

Голият сън е полезен за чара на жената

Спането без дрехи е много полезно за здравето на женските гениталии. Жените, които често имат млечница, трябва да спят без бельо. Това предотвратява размножаването на бактериите и гъбичките.

Копринените пижами са опасни

Да, те са приятни за тялото, но копринените пижами могат да бъдат опасни, особено когато се комбинират с копринено спално бельо. Ако скочите в леглото, може да се изхлузите от него и да се натъртите.

Копринените чаршафи са безподобни

От друга страна, ако имате копринени чаршафи, но спите голи, можете да изпитате предимствата на един зашеметяващ вид материя като коприната.

Спането без дрехи може да ви помогне да отслабнете

Според някои доклади, когато човешкото тяло спи, то първо намалява нивата на хормона на стреса кортизол, а след това, когато се подготвя за предстоящия ден, кортизолът отново става по-обилен. Този процес е изключително важен за правилното протичане на циклите на съня. Ако бъде прекъснат от твърде топла или неудобна пижама, организмът ще произведе повече кортизол, който е катализатор на апетита. Виждате ли накъде отиваме с това?

Улеснява живота

И накрая, но не на последно място, да спите голи е много по-лесно. Кой иска да губи време в обличане на пижама преди лягане? Или да ги сваля на сутринта? Да не правиш нещо винаги е по-лесно, отколкото да го правиш! Защо да се занимавате с пижами, когато можете да се справите без тях? Спестете време и енергия, като приберете пижамата си.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес