Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откъде извира река Нишава

10 октомври 2024, 10:30 часа

Нишава е река, която тече през България и Сърбия, приток на река Южна Морава, известна още като Българска Морава. Реката е дълга 216 км, от които в България - 40 км.

Откъде извира река Нишава?
Реката извира от местността “Голямо мочурище”, на около 0,6 км от връх Малък Ком (висок 1959 м), в Западна Стара планина. В горното си течение реката е известна с името Гинска река. Поради тази причина се смята, че Нишава води началото си едва след сливането на Гинска с река Ерма в Сърбия, край село Суково. Съществува и друга версия откъде извира реката, която разпространяват някои пътешественици в миналото. Според Константин Иречек в “Пътувания по България” той споделя, че началото на Нишава идва от река Ежевица, която извира близо до Драгоман.
Река Нишава е една от българските реки, които са с най-голям повърхностен отток. При село Калотина реката е пълноводна през периода февруари-април и маловодна през август-септември. Замръзва средно за около 30-40 дни годишно.

Пътят на река Нишава
Нишава тече покрай село Гинци в дълбока долина, а след това прекосява Годечката котловина. В нейното дефиле, край село Разбоище, се намира уникалният скален манастир “Въведение Богородично”. Манастирът е разположен точно в дефилето на реката. Обитателите му използват Нишава за нуждите си, тъй като в манастира няма прокаран водопровод. Малко преди началото на село Калотина водите на реката са издълбали живописен пролом.
След като напусне България, река Нишава минава през Царибродско и през Пиротско поле, където в нея се влива река Темска. След Бела Паланка Нишава образува величествената Сичевска клисура.

Селища на река Нишава
В България реката преминава през шест села, а в Сърбия през градовете Цариброд, Пирот, Бела Паланка, Нишка баня, Ниш и няколко села.
На българска територия водите на реката се използват главно за напояване а на сръбска територия и за производство на електроенергия - ВЕЦ “Сичево” и “Островица”.

Разбоишки манастир “Въведение Богородично”
Сред най-интересните места сред каньона на река Нишава е Разбоишкият манастир, разположен само на 4 км от границата със Сърбия, близо до село Разбоище. Това е единственият манастир в България, чиято църква е извън манастирския двор.
Река Нишава събира своите притоци от подножието на връх Ком, създава дълбок и красив пролом в района между село Разбоище и село Калотина.
От векове стръмните и недостъпни скали, както и малките пещери над реката, привличат монаси-отшелници. Първите сведения за съществуването на Разбоишкия манастир са от 4-ти век. Пещерата, в която по-късно е изградена скалната църква, се използва за скривалище от византийските войски. В края на Второто българско царство се създава манастирът, а в пещерата се извършват обредните служби.
По време на османското владичество манастирът е опожаряван три пъти. При последното опожаряване монасите били изклани, само един от тях се спасил по чудо. Той решил да построи църквата в ниското на полянката, но насън Божията Майка го предупредила да построи храма в скалите, както и направил. При обновяването на манастира било взето решение жилищните сграда да бъдат построени на десниня бряг на реката. Храмът, построен високо в скалите, останал извън сградите.
В манастира са отсядали Васил Левски и съратникът му отец Матей Преображенски.  В района са се водили и множество битки по време на Сръбско-българската война.
В началото на 20-ти век Разбоишкият манастир запустява и едва през 1947 г. в него се заселват три монахини. Постепенно монахините и местните успяват да възстановят манастира и да реконструират скалната църква.
През 2007 г. умира и последната монахиня и за манастира се грижат жителите на близките села.

Още: Мъж засади канабис по коритото на столична река

Пресъхва: Река Амазонка спадна до най-ниското си ниво за последния век

От коя планина извира река Струма

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес