Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха хормона, който заздравява костите при възрастните

15 юли 2024, 10:44 часа

Учените са уверени, че откритият хормон може да помогне при лечението на фрактури и някои заболявания, като остеопороза. В същото време първоначално само женското тяло активно го синтезира.

Според статистиката, повече от 200 милиона души по света страдат от остеопороза, намаляване на минералната плътност на костите, което може да доведе до чести фрактури. Жените са особено изложени на риск след менопаузата. Тялото изпитва спад в нивото на половия хормон естроген, който допринася за образуването на костна плътност.

Знаете ли колко кости има в човешкото тяло?

По време на кърмене нивата на естроген също са ниски, но през този период остеопорозата и фрактурите са много по-редки. Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско бяха озадачени от въпроса: как костите на кърмещите жени остават здрави и не се чупят, когато тялото губи толкова много калций?

За да отговорят на този въпрос, учените проведоха проучване върху лабораторни мишки. Експертите установиха, че при жените определен естрогенен рецептор е блокиран в невроните на мозъка - точно това провокира значително увеличаване на костната маса. Изследователите не са идентифицирали такъв процес при мъжете.

Въз основа на тези данни изследователите решиха да проучат внимателно тялото на женски мишки. В резултат на това, те успяха да идентифицират хормона CCN3 - активният му синтез, както показа изследването, е отговорен за супер здравината на костите.

10 естествени начина за изграждане на здрави кости

След това учените решиха да преминат само към кърмещи женски. Оказа се, че през този период мозъкът на мишката синтезира CCN3 особено активно. Ако този процес не се случи, тогава женските бързо ще започнат да губят костна тъкан и техните малки ще отслабнат, уверяват изследователите. Въз основа на това откритие учените сега наричат ​​CCN3 „майчиния мозъчен хормон“.

На втория етап от изследването експертите решиха да активират „майчиния“ хормон при мъжете и възрастните жени. Резултатите показаха, че теорията наистина работи. Всички мишки са имали повишена костна плътност, като са станали много по-силни в рамките на няколко седмици.

Резултатите вдъхновяват учените толкова много, че те решават да опитат CCN3 за заздравяване на костите. За да направите това, експертите са създали специална хидрогелна лепенка, която може да се приложи върху мястото на фрактурата. Механизмът на действие е доста прост - "майчиният" хормон се освобождава в рамките на две седмици в определена доза.

Експериментът показа: Хидрогелният пластир наистина помогна за регенерацията. По този начин при възрастните мишки сливането на костите става много по-бързо, отколкото без него.

„Досега не сме успявали да постигнем този тип минерализация и лечебен резултат с друга стратегия. Ще продължим нашите експерименти, за да използваме хормона за сливането на хрущялната тъкан, както и при лечението на различни костни патологии“, заключават изследователите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес