Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От какво разстояние е най-добре да се гледа телевизор?

07 юни 2024, 17:44 часа
Реклама

Разстоянието за гледане на телевизия е важно за приятното възприемане. Затова е важно телевизорът да е с правилния размер за вашата стая и да се гледа от достатъчно разстояние. Ето защо, преди да купите нов телевизор, определено трябва да помислите какъв размер на телевизора е удобен за гледане.

Д-р Катарина Вентура обяснява проблема тук. 

Гледането на телевизия от твърде близко разстояние вреди ли на зрението ви?

Учените са доказали, че съвременните телевизори и други екрани не причиняват директно проблеми със зрението. Директно не - но косвено е напълно възможно.

Когато сме пред екрана, ние консумираме съдържание, което стимулира мозъка толкова много, че забравяме да мигаме достатъчно често. Телевизорите сами по себе си не създават проблеми; причинява ги начинът, по който ги използваме. Освен правилното разстояние е важен и ъгълът на гледане.

Гледате телевизор на тъмно? Вижте какво се случва с мозъка ви

Какво е правилното разстояние за гледане на телевизия?

Телевизорите се предлагат в различни размери и съответно обхватът им за гледане също е различен. За да разберете какво разстояние осигурява най-доброто изживяване при гледане, първо трябва да знаете размера на вашия телевизор. Размерът на телевизорите обикновено се измерва диагонално в инчове. Един инч съответства на малко над 2,5 сантиметра. Препоръчителното разстояние за гледане на телевизия е 1.5–2 пъти диагонала на телевизора. Следователно, за да гледате 49-инчов телевизор, трябва да седнете на разстояние поне 1,5 метра, а за 55-инчов – на 2 метра.

Телевизорите са разделени на групи според характеристиките на екрана. В зависимост от това, разстоянието за гледане също варира значително. Например, 4K-телевизор може да се гледа по-близо, без да се компрометира качеството на изображението, но съответното разстояние в случай на HD-телевизор е много по-голямо.

По какво се различават телевизорите един от друг и каква е разликата в тяхното разстояние за гледане?

Full-HD телевизорът е телевизор, който доставя видеосигнал с висока разделителна способност и резолюция 1920 x 1080 пиксела. Той се използва широко в телевизори, монитори, видео-проектори и игрови конзоли. Full-HD предава както SDTV изображения (съответстващи на разделителната способност на аналоговата телевизия), така и HDTV-картини. Препоръчително е да гледате Full-HD телевизор на разстояние 2-3 пъти по-голямо от диагонала му (за 60-инчов телевизор това разстояние е от 2 и половина до 4 метра).

4K-телевизорите са известни още като UHD (Ultra High Definition) телевизори. Разделителната способност на изображението им е още по-висока – 3840 х 2160 пиксела. Символът „4K“ показва, че в сравнение с Full-HD телевизор, UHD телевизорът има 4 пъти повече пиксели в един кадър. Препоръчителното разстояние е от 1 до 2,5 диагонала (2 до 3 метра за 60-инчов телевизор).

Освен висока резолюция, QLED-телевизорите имат и много добро качество на цветовете. QLED екраните винаги са достатъчно ярки, а благодарение на LED-технологията имат и по-дълъг живот. Що се отнася до разстоянието за гледане, за QLED-телевизор то е подобно на 4K-телевизор - от 1.5 до 2.5 размера по диагонал.

Спасете очите си: Ето какво трябва да е разстоянието за гледане на телевизор

Ъгълът на гледане играе важна роля

Освен разстоянието на гледане много важен е и ъгълът, под който се гледа телевизора.

Обикновено в жилищата има много място пред телевизионния екран, където обикновено играят малки деца. Тъй като детето седи на пода и телевизорът е разположен по-високо, то трябва да гледа нагоре. Това не е добре за здравето на очите му, защото такъв поглед натоварва прекомерно очните мускули. Най-добрият ъгъл на гледане е директно към телевизора. Погледът ви трябва да е на една трета от екрана под горния му ръб. Така може да сте сигурни, че главата ви е в естествена позиция и вратът после няма да ви боли.

Внимание! Статията е само за информация. По въпросите, засегнати в нея, винаги търсете медик-специалист!

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес