Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Калифорнийският университет откриха какво се случва с мозъка след инсулт

19 октомври 2024, 06:00 часа

Проучване показа, че органът се възпалява и дори частично спира. В този случай се унищожават не самите неврони, а процесите, които ги свързват помежду им, твърдят специалистите.

Инсулт се диагностицира, когато кръвоснабдяването на която и да е част от мозъка е прекъснато. Лекарите разграничават три вида на това опасно състояние:

1.       Ако снабдяването на мозъка с кислород и хранителни вещества чрез кръвта е ограничено или спряно, клетките му започват да умират. Това е исхемичен инсулт, който представлява 85% от всички инсулти.

Още: Почина вдовицата на Робърт Кенеди - Етел

2.       Хеморагичен инсулт възниква, когато отслабен кръвоносен съд, захранващ мозъка, се разкъса.

3.       Преходните исхемични атаки, известни също като миниинсулт, нарушават кръвоснабдяването на мозъка за някъде от няколко минути до 24 часа.

 

Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско проведоха проучване, за да разберат какви процеси протичат в мозъка след инсулт.

Още: Лекар: 3 чаши на ден от тази напитка предпазват от диабет и инсулт

Експертите са съсредоточени върху това да научат повече за дегенерацията на тъканите, процесът, който предизвиква инсулт. Както вече е известно, след атака в мозъка възниква тежко възпаление. Това е естествена реакция на тялото, която дава сигнал: нещо не е наред, открита е сериозна повреда.

Учените разгледаха по-отблизо така наречените кофилинови нишки (CAR): те се образуват, когато два протеина - кофилин и актин - престанат да поддържат нервните клетки и образуват произволни бучки.

Диаграмата изглежда така: След инсулт се отключва възпалителен процес, на който имунните клетки реагират остро. Тялото започва да отделя химикал, наречен супероксид.

За да разгледат по-отблизо този процес, изследователите стимулират възпаление в частта от мозъка на мишките, която контролира движението. Те очакваха невроните да умрат и едва тогава гризачите ще имат затруднения в движението.

Още: Китаристът на Queen Брайън Мей е получил инсулт (ВИДЕО)

Експериментът обаче показа: възпалителният процес действително има ефект върху мозъка, но невроните остават непокътнати. След като изследвали тъканта под микроскоп, учените видели, че само невритите – връзките, които предават електрически импулси или съобщения от невроните на мозъка – към останалата част от тялото са „изсъхнали“.

Самите неврони останали непокътнати и изолирани. Но дори увреждането на невритите било достатъчно, за да пострадат сериозно мишките: при тях започнали проблеми с координацията.

След това учените се опитали да намалят количеството на супероксида или протеина кофилин, като третирали мозъка със специално вещество. При тези условия се образуват по-малко CAR и невритите оцеляват. Мишките запазили нормална координация.

От всичко това експертите заключили, че са открили нов начин за увреждане на мозъка. Възпалението кара имунните клетки да освобождават супероксид, издърпвайки кофилин и актин от невритите, създавайки CAR. Невритите умират и органът се проваля.

Много неврологични заболявания са придружени от възпаление, включително множествена склероза, травматично увреждане на мозъка и амиотрофична латерална склероза (ALS). Сега, когато учените знаят повече за процеса, те може да са в състояние да разработят лечения, които прекъсват този възпалителен път. Например пациенти с инсулт могат да бъдат лекувани рано с противовъзпалителни лекарства, за да предпазят невритите от увреждане и да запазят когнитивните способности, заключиха експертите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес