Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъзнато сънуване: 3 начина да наблюдавате съня, който искате да имате

23 септември 2024, 22:00 часа

Какво ще кажете, ако можете да измислите свои собствени сценарии за най-интересните нощи в живота си?

Методът на осъзнатото сънуване, известен като „shifting“, вече е все по-популярен. Потребителите на социалните медии споделят начини да се потопят във фантастични светове. Всичко, което е необходимо, е правилната подготовка. Някои го смятат за пълна глупост, докато други потвърждават ефективността на техниките от личен опит.

Още: Сирене на вечеря: Как ще повлияе на спокойния ви сън

Какво е shifting

„Shifting“ се превежда от английски като „смяна“, а в случая - „промяна на реалността“. Практикуващите казват, че е трудно да се влезе в желания сън от първия път. Но хората с добро въображение опровергават това мнение. За да се получи всичко, те препоръчват да се подготвим добре предварително със специални техники.

Тийнейджърите смятат, че осъзнатото сънуване е, когато можете да контролирате сънищата, правейки ги много реалистични. В действителност това е просто нормален сън. През втората половина на нощта спим по-колебливо, така че когато се събудим, си спомняме какво сме сънували.

Сънищата наистина могат да бъдат програмирани и ако имате късмет, можете да „говорите“ в сънищата си с любимите си герои. За тази цел те дори пишат сценарии на желаните действия.

За пълното потапяне в нощната виртуалност е необходимо предварително да се напише сценарий. В него трябва да посочите всичко, което бихте искали да видите в съня. Никакви ограничения - само вашето въображение.

За предпочитане е да записвате импровизациите си по старомодния начин - на хартия, но можете да ги записвате и на компютър или смартфон. Това е необходимо, за да запомните всички подробности. Между другото, не е необходимо да научите сценария наизуст, но е задължително да го прочетете преди лягане.

Правилният сценарий се състои от няколко точки:

- трябва да измислите или да използвате данните си в „новата вселена“: вашето име, пол, възраст, раса, външен вид, таланти, характер;

- да изпишете героите, които ще се появят в историята. Много от тях могат да бъдат взети от любимите ви телевизионни сериали, игри, книги. Или пък да си пожелаете да са истински (или изчезнали) любими хора;  

- решете кои са героите в съня ви: приятел, брат, сватовник, любимо куче или враг на огнедишащия дракон;

- помислете за мястото, където ще се появите в съня си: гора, замък, друга планета, къщата на баба ви на село;

- опишете чувствата, които трябва да изпитате. Можете да изберете всичко: страх, радост, любов, любопитство, удоволствие;

- важно е да решите колко важно е вашето място в съня ви. Главен герой ли сте или сте наблюдател? Ще бъдете ли запомнени в новата вселена или ще напуснете „играта“ незабелязано?

- Запишете дума за спиране.

Защо е необходима стоп дума

Цялото измислено от вас действие не може да продължи вечно, затова трябва да бъде уловено в определен момент и да бъде „изключено“ навреме, за да бъде запомнено, когато се събудите.

Известно е, че човек си спомня само последните пет минути от сънищата, въпреки че през този период от време събитията могат да отнемат час или седмица. Оказва се, че мозъкът работи през цялата нощ и сам измисля какво да гледа. И тук най-важното е да не пропуснете любимата си история и да се събудите навреме, за да отворите очи и да се насладите на спомените от гледаната приказка.

Стоп-думата или, както още се нарича, помощната дума, ще ви събуди в момента, в който е необходимо. Тя също трябва да бъде записана в сценария. Думата за събуждане трябва да е специална - такава, която никога няма да кажете в реалния живот. Помислете за нещо сложно. Мозъкът ви ще запомни думата и докато се премествате в „паралелната реалност“, ще я казвате, за да се събудите.

Друг вариант за събуждане е будилник, но в този случай няма да можете да регулирате в съня си събуждането си. А това понякога е необходимо, ако например паралелната реалност е станала доста страшна и искате тя да приключи скоро.

Преди да си легнете, прочетете скриптовете си и освободете мозъка си от натрапчиви мисли. Необходимо е да се отпуснете, да легнете по гръб и да се подготвите за една история.

1. Един от най-известните начини за изпадане в съзнателен сън е да затворите очи и да отброявате от сто до едно. Стаята трябва да е напълно тъмна. Дори електронните часовници трябва да са обърнати така, че да не виждате осветлението на циферблата. Отворете прозорците, така че в стаята да има свеж въздух. В същото време главата ви може да е хладна, а краката ви трябва да са топли. Легнете, успокойте се, започнете да броите и финализирайте сценария си, като си представите желаната от вас вселена.

2. Вторият ефективен начин е да си представите, че преследвате един от героите. Тичайте след Белия заек например, ако вашето преместване е свързано с „Алиса в страната на чудесата“. Преодолявайте препятствия под формата на хълмове, гъста гора, ливада, поле. Само че не е нужно да си фантазирате, че Заекът се крие зад врата и вие трябва да я пробиете. Позволете на Заека да бяга през сравнително открито пространство. Поздравления, заспали сте.

Още: Учените разкриват: Какво означават 10-те най-често срещани кошмари

3. Третият начин е да „влезете“ в тялото си. Легнете свободно, така че ръцете и краката ви да не се кръстосват, за предпочитане в звезда. Можете да си представите, че се изкачвате по стълбите, вървите дълго време, практически изкачвате небостъргач, след това минете през отворена врата и се вижте. Легнете и се слейте с тялото си, като си представяте колко тежка става първо главата ви, а след това ръцете и краката. Няма да забележите как изпадате в сън, а след това мозъкът ви ще ви нареди да видите това, което наистина искате да видите.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес