Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Остава ли белег след премахване на татуировка?

25 юли 2024, 19:44 часа

Хората често си задават този въпрос, когато обмислят дали лазерното премахване на татуировка е подходящо за тях. Факт е, че лазерното отстраняване на татуировка е доста подобно на поставянето й. Когато си правите татуировка, вашият татуист ви е разказвал за последващата грижа, която трябва да помогне за предотвратяване на белези през целия процес на оздравяване.

Начинът, по който се отнасяте към кожата си и нейното състояние, засяга премахването на татуировката в същата степен, както и времето, когато сте я направили. При повечето хора не остават никакви или много малко белези, но и това се случва. Белези възникват по-често при хора с по-тъмен цвят на кожата.

Има начини да си помогнете за предотвратяване на белези, както преди, така и след отстраняването не тетуировката.

Колко време не трябва да се излага татуировка на слънце?

Преди премахване
Колкото по-добре се грижите за кожата си, толкова по-малко вероятно е да имате белег след лазерното премахване на татуировката. Първото нещо, което можете да направите, е да откажете пушенето. Колкото по-рано, толкова по-добре. Дори и да спрете само една седмица преди премахването, това ще помогне. Непосредствено преди процедурата е добре да приемете широка гама от мултивитамини, което ще помогне за подобряване на цялостното ви здраве, както и за здравето на вашата кожа. Витамин В, алое и цинк са особено полезни за заздравяване на кожата. Трябва също да пиете много вода.

След премахване
Макар лазерното премахване на татуировка не е болезнено, все пак изисква време за възстановяване. Ето няколко съвета, които е препоръчително да следвате.

1. Ежедневно миене
Освен пиенето на много вода, не забравяйте да миете засегнатата зона с мек сапун и вода два пъти на ден. Въпреки че антибактериалните сапуни може да изглеждат добра идея, трябва да ги избягвате, защото може да причинят дразнене и дори възпаление в областта.

2. Потупвайте лего, не търкайте
След като почистите зоната, не я търкайте, когато я подсушавате. Лекото потупване с хартиена кърпа е много по-ефективно. Това е така, защото триенето на мястото с кърпа може да увреди вече образуваните струпеи. Ако те изчезнат твърде рано, лечебният процес може да отнеме повече време.

Нова татуировка: Правила за грижа

3. Използвайте правилните продукти
След като приключите с измиването и подсушаването, нанесете мехлем или крем върху зоната. Подходящите продукти ще ви бъдат препоръчани от практикуващия лекар.

4. Смяна на превръзката
Сменяйте превръзката върху третираната област на кожата при всяко измиване, като използвате чисти, свежи превръзки. Това е, за да ви предпази от струпеи или мехури, които могат да се появят след премахване на татуировката. Изключително важно е да не ги чоплите или пукате, тъй като това може да доведе до образуване на белези. 

5. Защита от слънце
Независимо колко прекрасно е времето, този съвет е от решаващо значение: стойте далече от слънцето, за да предотвратите поява на белези. Това важи поне няколко седмици след процеса на премахване на татуировката. Излагането на слънце може да причини допълнителни мехури и да удължи времето за заздравяване. Дори няколко седмици след процеса, не забравяйте да използвате слънцезащитни продукти.

6. Търпение
Много е важно да дадете на кожата си необходимото време, за да заздравее. Нужни са поне 6 седмици между премахването на татуировката и заздравяването.

Спазването на тези съвети ще намали шансовете за белези след премахване на татуировка. Въпреки това, не може да се гарантира, че няма да имате никакви белези. Важно е да запомните, че с белези или не, лазерите, използвани при лазерно премахване на татуировки, всъщност не причиняват увреждане на клетките на кожата ви. Те се насочват към пигментацията отдолу, оставяйки клетките на кожата непокътнати. Лазерите са специално разработени да достигат само до определена дълбочина в кожата ви - слоя, където са мастилото и пигментът. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес