Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитните домакини знаят как да си направят сами балсам за устни за 5 минути

13 септември 2022, 19:00 часа

Пчелният восък служи като основа за вашия натурален балсам. Восъкът се топи добре, което го прави лесен за комбиниране с други съставки, а също така се втвърдява добре.

В допълнение, продуктът има богат набор от положителни свойства

Устните са покрити с крехка и чувствителна кожа. Те практически нямат мастни жлези, а капилярите, напротив, преминават много близо до кожата. Ето защо в студено, ветровито, мразовито време кожата на устните страда.

Восъкът е уникално вещество за регенериране на клетките на кожата на устните, така че е незаменим, когато навън има виелица или лошо време. Восъкът е бактерицидно средство. Притежавайки противовъзпалителни свойства, восъкът прави кожата на устните гладка, сочна, здрава.

Кой не е изпитвал болка от сухи и напукани устни? Пчелният восък, който е част от домашната козметика, смекчава болката. Като най-добрият балсам, восъкът подхранва и овлажнява кожата, правейки я необикновено красива.

Необичайните употреби на балсам за устни в домакинството

Рецепта номер 1: шоколадов балсам за устни

Състав:

  • пчелен восък - 1 ч.л.;
  • какаово масло - 1 ч.л.;
  • масло от ший - 1 ч.л.;
  • бадемово масло (или друго растително масло) - 1 чаена лъжичка;
  • какао на прах - 1 ч.л

Шоколадов балсам за устни

Доведете восъка и какаовото масло до течно състояние, като ги държите в съд над пара. За нагряване на твърди масла е по-добре да не използвате микровълнова фурна, тъй като по време на процедурата се губят някои от полезните свойства на веществата. Добавете останалите съставки към течните масла и разбъркайте добре с дървена лъжица. Може да използвате и дървена клечка за сладолед. В този момент добавете витамини, етерични масла и оцветители, ако желаете. Какаото на прах придава шоколадов цвят и мирис на балсама, но можете и без него. Тогава продуктът ще се окаже безцветен и без мирис. Използвайте малък съд с капак или празна тубичка от червило, за да изсипете масата, за да стегне. Първо охладете състава и едва след това го поставете в хладилника, за да се втвърди.

ВАЖНО: За най-бързо втвърдяване на балсама можете да го сложите във фризера за 5 минути. Специалистите обаче съветват да го замразите в хладилника. През зимата такъв балсам може да носите със себе си. През лятото се съхранява в хладилник, тъй като восъчната структура позволява бързото му разтапяне при високи температури.

Как да изберем перфектния балсам за нашите устни?

Рецепта номер 2: меден балсам за устни

Съставки:

  • пчелен восък - 2 ч.л.;
  • растително масло - 1 ч.л.;
  • пчелен мед - 1 ч.л

Восъкът се довежда до течно състояние на пара, добавете към него чаена лъжичка растително масло (бадемово, зехтин, жожоба и др.) И чаена лъжичка разтопен мед. Разбъркайте добре всички съставки с дървена клечка. Накрая добавете багрила, аромати и витаминни комплекси. Изсипете течната маса в съд с капак или празен съд, останало от червило. Оставете сместа да се охлади.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес