Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасен навик: Ето защо не трябва да гладите спалното бельо

07 август 2024, 18:39 часа

От детството ни учат, че спалното бельо трябва да бъде перфектно изгладено. Съвременните изследвания обаче повдигат въпроси относно целесъобразността на тази практика. Оказва се, че гладенето на дрехи може да има негативни последици за здравето.

Защо е по-добре да не гладите дрехи?

Скорошно проучване, проведено от британски учени, показа, че прекомерната педантичност по въпросите на гладенето може да повлияе на здравето на спящите. Те открили, че тъканта става по-плътна след гладене, което предотвратява свободното проникване на въздух до кожата. Това води до нарушаване на естествената терморегулация и затруднено изпаряване на влагата от повърхността на тялото по време на сън. Отрицателното въздействие върху благосъстоянието може да включва често събуждане и чувство на умора на следващия ден.

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Безопасност за деца

Много родители се чудят какво да правят с детското бельо. В крайна сметка, термичната обработка обикновено се счита за средство за дезинфекция и защита срещу микроби. Учените препоръчват използването на уред за пара. Позволява ви да дезинфекцирате тъканта, без да я докосвате с гореща повърхност, което спомага за поддържане на дишането на материята.

Психологически аспекти

Интересен аспект на изследването засяга психологията. Психиатрите отбелязват, че хората, които са свикнали да спят върху идеално изгладено бельо, са по-податливи на критика и я възприемат болезнено. Често се стремят да идеализират другите, което води до разочарование и чувство на самота. Може би отказването от гладенето ще освободи време за по-значими неща, като комуникация и взаимоотношения.

Други опасни навици

Освен гладенето, учените поставиха под въпрос и други битови ритуали. Например, те съветват да не оправяте леглото си веднага след събуждане, за да дадете време на чаршафите да се проветрят. Освен това, прекарването на дълго време в кухнята за приготвяне на храна може да повлияе негативно на здравето ви, като увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Готвенето на газов котлон се счита за особено опасно, тъй като крие риск от развитие на рак на белия дроб.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес