Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново проучване: Учени откриха за първи път как се променя мозъкът при бременните жени

24 септември 2024, 06:00 часа

Бременността причинява огромни, вече известни промени в тялото на жената, а нови изследвания показват, че мозъкът също преминава през големи промени, някои временни, а други дълготрайни.

Вижте още: Хормоналният корем може е симптом на тези заболявания

Учени съобщиха, че са картографирали за първи път промените, които настъпват, когато мозъкът на жената се реорганизира в отговор на бременност, въз основа на сканирания, направени 26 пъти, започвайки три седмици преди зачеването, до девет месеца на бременността и след това две години след раждането, предава Ройтерс.

Проучването документира широко разпространено намаляване на обема на кортикалното сиво вещество, набръчканата област, която съставлява най-външния слой на мозъка, както и увеличаване на микроструктурната цялост на бялото вещество, разположено по-дълбоко в мозъка. И двете промени съвпадат с повишаване на нивата на хормоните естрадиол и прогестерон.

Сивото вещество се състои от клетъчните тела на нервните клетки на мозъка, докато бялото вещество е съставено от снопове аксони, нервни клетки, които предават сигнали в връзки на дълги разстояния в целия мозък.

"Доста шокиращо е, че през 2024 г. нямаме почти никаква информация за това какво се случва в мозъка по време на бременност. Тази работа повдига повече въпроси, отколкото дава отговори, а ние само надраскваме повърхността на тези въпроси", казва Елизабет Крастил, когнитивен невролог в Калифорнийския университет, Бъркли.

Учените казаха, че след като проучването е приключило, те са забелязали същия модел при няколко други бременни жени, които са били подложени на сканиране на мозъка в текуща изследователска инициатива, наречена „Проект за майчин мозък“, която има за цел да увеличи броя на субектите до стотици.

"Предишни проучвания са заснели мозъка преди и след бременността. Но никога не сме били свидетели на мозъка в средата на тази метаморфоза", добави Емили Джейкъбс, невролог от Калифорнийския университет.

Сканирането показва средно намаление от около 4% на сивото вещество в приблизително 80% от изследваните области на мозъка. Лекото следродилно възстановяване не възстанови обема до нивата преди бременността. Изследователите казват, че не е ясно дали загубата на сиво вещество е нещо лошо.

Те също така показаха увеличение от около 10 процента в микроструктурната цялост на бялото вещество, мярка за здравето и качеството на връзките между мозъчните региони, достигайки връх в края на втория и началото на третия триместър и след това връщайки се към нивата преди бременността.

Вижте още: Пийте тази напитка на празен стомах: Чисти червата от токсини и топи излишните килограми

"Тази промяна може да показва калибриране на мозъчните клетки, подобно на това, което се случва с всички млади хора, докато преминават през пубертета. Някои от промените, които наблюдавахме, може също да са отговор на високите физиологични изисквания на самата бременност, което показва колко адаптивен е мозъкът", казва Лора Притчет, постдокторант в Университета на Пенсилвания и водещ автор на изследването.

В бъдеще изследователите се надяват да проучат как вариациите в тези промени могат да помогнат за прогнозиране на явления като следродилна депресия и как прееклампсията, сериозно състояние на кръвното налягане, което може да се развие по време на бременност, може да повлияе на мозъка.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес