Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да повярвате какво се случва със зениците ни, когато дишаме

24 юли 2024, 20:37 часа

Ново проучване разкрива, че нашите зеници мистериозно се разширяват и свиват с всяко вдишване, което предполага по-дълбока връзка между зрението и дишането.

Вижте още: Лекар: 6 добавки, които никога не трябва да приемате, ако сте над 60 години

Нашите очи, така наречените прозорци към душата, могат да разкрият много за нас, включително потенциални ранни признаци на загуба на слуха. Но още по-интригуващо е, че нови изследвания от Швеция и Холандия показват, че зениците ни се променят с всяко вдишване. 

От повече от век знаем, че зениците не реагират само на светлина. Въпреки това, въпросът дали те променят размера си с всяко вдишване дава смесени резултати. Някои изследвания показват, че зениците се разширяват по време на вдишване, но анализ от 2022 г. откри неубедителни доказателства за това явление.

Неврологът Мартин Шефер от Каролинския институт и неговият екип се опитаха да изяснят тези открития. С помощта на специална камера те измерват размера на зениците на повече от 100 доброволци, както в покой, така и по време на визуална задача.

Размерът на зеницата постоянно достига своя минимум около началото на вдъхновението и своя максимум по време на изтичане, авторите на новото проучване, което очаква партньорска проверка.

Този последователен модел се появява независимо от това дали доброволците изпълняват визуална задача или се фокусират върху една точка и дали дишат през носа или устата си. Това противоречи на предишни твърдения, че зениците са най-малки по време на издишване.

Вижте още: Лекар: 5 неподозирани признака, че тялото ви страда от дефицит на витамин B12

Отнема няколко цикъла на дишане, за да се открият тези фини промени, които потенциално биха могли да обяснят предишни противоречиви резултати.

Учените предполагат, че по-малките зеници са по-полезни при разграничаването на детайли, докато по-големите откриват слаби стимули.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес