Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога НЕ слагайте лук до тези зеленчуци, ще изгние бързо

15 октомври 2024, 13:03 часа

За да избегнете гниенето на лука, е важно да знаете как да го съхранявате правилно. Има няколко прости трика, които могат да ви помогнат да запазите лука свеж по-дълго, а един от най-важните съвети е никога да не го съхранявате с други храни.

Правилно съхранение на лук

Въпреки че са идеални партньори в ястията, лукът и картофите не трябва да се поставят на едно и също място за съхранение, защото картофите насърчават гниенето на лука - и обратното. Ако картофите са узрели, те отделят много влага, което благоприятства развитието на плесени и бактерии, а оттам благоприятстват гниенето на лука.

Освен картофите, много храни съдържат газ етилен. Това всъщност е хормон, който ускорява узряването, така че плодовете и зеленчуците ще се развалят по-бързо, ако ги държите заедно. Ето защо, например, не трябва да съхраняваме ябълки до картофи.

Защо опитните градинари винаги засаждат лук преди зимата?

Ето някои други начини, по които можете да удължите живота на вашия лук:

  • Съхранявайте лука на сухо и хладно място;
  • Пространството трябва да е добре вентилирано - мрежестите торби или плетените кошници позволяват циркулация на въздуха и предотвратяват натрупването на влага;
  • Избягвайте найлоновите торбички. Пластмасата улавя влагата и предотвратява циркулацията на въздуха, което може да доведе до мухъл или омекване на лука. Вместо това използвайте хартиени торби, мрежести торби или плетени кошници, които позволяват на лука да „диша“;
  • Не съхранявайте лука в хладилника;

Целият необелен лук не трябва да се съхранява в хладилник, тъй като студената и влажна среда може да доведе до омекване и разваляне. Въпреки това, нарязан или обелен лук може да се съхранява в херметически затворен контейнер в хладилника до една седмица. 

Ако имате излишен лук, който няма да използвате веднага, можете да го нарежете и замразите. Въпреки че текстурата може да се промени след размразяване, такъв лук ще бъде идеален за готвене.

Лукът не обича прекомерна влажност и високи температури. Когато влажността се повиши над 75%, лукът започва да пониква и се увеличава опасността от загниване както на външните люспи, така и на шийките на луковиците. Също така при необичайна влага е възможно развитието на болести и мухъл. От друга страна, високата температура на въздуха с ниска влажност води до изсъхване, загуба на маса на луковицата и загуба на качеството на продукта. А това е пряк път към щети и загуби на реколтата. Лукът също не понася резки промени в температурата и влажността.

Оттук и заключението: контролът и поддържането на желаното ниво на влажност, както и температурата на въздуха, е важен фактор за запазване на търговските и полезни свойства на лука. Необходимо е непрекъснато да се следи влажността, поддържайки нормите на микроклимата в помещението, в което се съхранява лук.

НЕ засаждайте лук и чесън на това място

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес