Никога не произнасяйте тези 5 фрази - те бавно тровят живота ви

2496
Никога не произнасяйте тези 5 фрази - те бавно тровят живота ви
Снимка: iStock

Психолозите предупреждават, че е много по-лесно да измамим мозъка си, отколкото си мислим. Статистиката отдавна е доказала, че хората са склонни към самокритичност. Понякога вътрешният глас наистина може да помогне и да насочи към "пътя на истината", но понякога буквално трови живота ви.

Със сигурност сами сте се сблъсквали с факта, че в края на деня неволно започвате да се ругаете за това колко малко време сте имали да свършите и колко много възможности сте пропуснали. Тези упреци бавно и напълно незабележимо ви изпращат живота, точно както следните фрази, които понякога неволно (а често и незаслужено) хвърляте по свой адрес.

Не ги казвайте: паразитни фрази, които развалят живота ви

"Нямам късмет."

Вие сами ли решихте това? Ако да, то бързаме да разсеем този мит, защото всеки от нас е способен да постигне всякакви цели. Ако от време на време си внушавате, че късметът никога няма да застане на ваша страна и няма да успеете да сбъднете мечтата си, то бъдете сигурни, че ще бъде така. Оставете настрана инфантилните фантазии и направете поне малко усилие да направите крачка (а най-добре повече от една), за да изпълните заветното желание. Не търсете оправдания и заменете думите с действия - повярвайте ми, приятните промени няма да закъснеят.

"Дебел/а съм."

Когато казвате тази фраза, очаквате ли излишните ви килограми да изчезнат или си мислите, че някой около вас ще ви съжали? Е, това няма значение, защото нито едно от тези неща няма да играе във ваша полза. Ако наистина смятате, че трябва да стегнете малко фигурата си, тогава си купете абонамент за фитнес зала или си купете необходимото оборудване за домашни тренировки. В случай че нямате проблеми с наднорменото тегло, тогава изключете тази форма на кокетство - тя явно не ви отива.

Не забравяйте, че психиката ни е много пластична и затова от време на време, чувайки подобни твърдения отвън, се проваля и започва да вярва в истинността на изречените фрази. Наистина има всички шансове да спечелите нежеланите килограми. Затова не молете за съмнителни комплименти, а започнете да се храните правилно, да се движите повече и да спите както трябва, тогава няма да имате желание да изричате подобни фрази.

13 фрази, които използват само хора с висока емоционална интелигентност

"Никога няма да срещна любовта си."

Не се съмнявайте, че ще го направите, ако в крайна сметка не елиминирате тази токсична фраза от речника си. Думата "никога" има огромна сила, за която може би дори не си даваме сметка. Изричайки я, вие несъзнателно се лишавате дори от най-малкия шанс да се опитате да намерите щастие. Губите мотивацията и надеждата, които са едни от основните двигатели на успеха. Вземете пример от Алберт Айнщайн, който ви е учил да формулирате условията на проблема по такъв начин, че той да ви даде възможност да търсите и намерите правилното решение.

Разбира се, трябва да признаем, че не всичко зависи от нас. Въпреки това предишният тъжен опит не е причина да се затваряте за любовта. Мечтайте мащабно и понякога си повтаряйте: "Със сигурност ще срещна любовта си".

"Аз не съм способен/а на нищо."

Може би просто сте мързеливи? Желанието да отлагате, лежейки на дивана и гледайки любимото си телевизионно предаване, отвреме-навреме обхваща всеки от нас - и това е нормално. Необходимо е да си дадете време за почивка, в противен случай съществува голям риск от прегаряне и окончателно потъване в саморазруха, което в повечето случаи не води до нищо добро. Не забравяйте, че растем и се развиваме само ако откриваме нещо ново. Разбира се, това често се случва чрез неравности по пътя, но винаги е по-добре да направим крачка напред и да научим урок, отколкото просто да останем на същото място.

Не се съмнявайте нито за миг, че сте способни да преобръщате планини, така че задачата ви е просто да започнете да изучавате въпроса, който все още ви е доста непознат. Не се страхувайте да разширявате личните и професионалните си хоризонти. Опитвайте, учете и следвайте мечтите си - ще успеете!

"Не съм направил/а нищо особено, всеки би могъл да го направи."

Колко вредна е тази забележка! Помнете, че в никакъв случай не бива да омаловажавате заслугите си, колкото и незначителни да ви се струват те. С изричането на тази токсична фраза вие намеквате, че сте готови да се откажете не само от наградата, но и от по-нататъшна мотивация. Разбира се, възможно е някой действително да се справи лесно със задачата, но по съвсем различен начин. Празнувайте своя растеж и напредък в развитието, оценявайте постиженията си и се стремете към повече. Най-важното е, че не се опитвайте да го доказвате на околните, а го знайте сами - това ще е напълно достатъчно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 юли /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 юли /валутен калкулатор/

Вечерен виц: Пациент към доктора

Много силна молитва за благодат и здраве на семейството

10 ясни знака, че сте в токсични отношения

5 ясни сигнала, които Вселената изпраща, когато пред вас идват предизвикателства

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 1 - 7 юли 2024

Виц на деня: Докторе

Виц за добро утро: Лекар към пациентка

Писмо от съдбата до теб...

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com