Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не правете това веднага, след като се събудите

24 август 2024, 19:00 часа

Добрият сън и приятният момент на събуждане, като вкусната, здравословна закуска, са важна част от нашето ежедневие. В крайна сметка, нашата производителност и енергия през предстоящия ден до голяма степен зависят от това как посрещаме сутринта. И ако не сме спали добре и будилникът ни накара буквално да скочим от леглото и сме пропуснали закуската, считайте го за лош ден. Лош навик е да вземете телефона си веднага след събуждане.

За да помогнете на мозъка си да „дойде на себе си“, не използвайте телефона поне половин час след сън. Трябва да правите същото вечер, преди да заспите.

3 симптома на онкологично заболяване, които се появяват сутрин, но често пренебрегваме

Направете сутринта добра

Как се чувствате сутрин често е пряко свързано с количеството и качеството на съня, както и с настроението и мислите, с които сте заспали предната вечер. Следователно, първо трябва да подобрите съня си, а след това можете да започнете да работите върху сутрешната си рутина.

Освен да се откажете от телефона си сутрин, психолозите посочват още 12 навика, които ще ви помогнат да се събудите с удоволствие.

1.       Пригответе се за сутринта от вечерта. Ако първото нещо, което виждате сутрин, са разхвърляни дрехи и неизмити чинии, гарантирано ще сте в лошо настроение в началото на деня.

2.       Планирайте време за сутринта. Отделете малко повече време предварително, за да се подготвите сутринта, за да избегнете безпокойство и закъснение за работа.

3.       Събуждайте се по едно и също време. Събуждането и заспиването по часовник коригира вашия циркаден ритъм и помага за подобряване на вашата продуктивност и настроение за предстоящия ден.

4.       Не настройвайте алармата си на дрямка. Един будилник ще ви помогне да развиете навика да се събуждате незабавно.

5.       Настройте алармата си да звъни със средна сила на звука. Остър и силен звук ще раздразни и ще накара мозъка ви да изпита стрес от първите секунди на събуждането.

6.       Оставете време за „събуждане“. Опитайте да добавите дейност, която преминава между сън и събуждане. Например, пребройте до пет в леглото, след това отворете очи и се протегнете добре.

7.       Изпийте чаша вода. Създайте си навик да изпивате чаша вода, когато се събудите.

Ендокринолог: Това е първото нещо, което трябва да направите сутрин

8.       Не правете резки движения. Всичко, което ви се случва в първия час след събуждане, трябва идеално да съответства на ритъма, в който тялото ви е сутрин.

9.       Правете малко упражнения. Упражнението сутрин ще помогне на тялото ви да се събуди и подготви за деня.

10.   Насладете се на началото на деня си. Много битови процеси могат да бъдат не само функционални, но и приятни. Можете например да постоите малко по-дълго под душа или да слушате любимите си песни, докато си миете зъбите.

11.   Заобиколете се с приятни малки неща. Например, чай от любимата ви чаша, любимото ви ястие за закуска, вкусен парфюм преди излизане, приятни хигиенни продукти.

12.   Определете приоритетите си. За да преминете от лични въпроси към работни, можете първо да направите план за деня или да го прегледате и актуализирате.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес