Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НИКОГА не правете тези 7 неща в Египет, иначе може да сте зад решетките

25 ноември 2021, 18:20 часа

Ако сте планирали екскурзия в Египет, искате да се насладите на красотите и забележителностите на тази страна, да се запознаете с местната култура, това е наистина страхотно. Преди да се запътите натам обаче трябва да се запознаете с някои правила. Тяхното спазване ще ви държи далеч от затвора.

Забранено е непристойното поведение в археологически обекти – жителите на страната пазят своето наследство, знаейки че то е истинско богатство и разказва история. Ако се държите неприлично в някой обект, това може да ви донесе глоба и затвор за месец. На подобни места трябва да се държите уважително към хората и към самия обект, да бъдете тихи и спокойни и да не притеснявате околните. Просто се наслаждавайте на всичко, което виждате пред себе си.

Забранени са обидите към политическото състояние и страната като цяло – властите могат да ви арестуват, ако чуят нагрубяване на президента, политиката или страната изобщо. В никакъв случай не изказвайте подобни неща на живо, в социални мрежи и т.н. Иначе ще имате сблъсък с полицията.

Забранено е пиенето на алкохол на публични места и пребиваването под въздействие на алкохол на такива – не можете да се разхождате пияни по улиците на Египет. Ако сте турист, най-вероятно ще отнесете глоба за това. Според някои това е старо правилно, но имайте едно наум.

Забранено е непристойното поведение на обществени места – както поведение, така и думи. НЕ можете да псувате или да се държите неприлично. Не го правете дори на друг език, защото местните разбират английски и руски. Това може да ви навлече неприятности.

Забранено е изхвърлянето на боклук в морето – този вид умишлено замърсяване е напълно забранено за туристите и се наказва със задържане под стража. Също така не може да повреждате корали. Отнасяйте се с уважение и пазете земята.

Забранено е снимането на стратегически обекти, бойна, полицейска и военна техника – дори ако случайно заснемете военен хеликоптер например и властите разберат за това, те ще поискат от вас да я изтриете. В никакъв случай не правете нарочно такива снимки, защото може да бъдете глобени или арестувани. Има достатъчно други забележителни места, които да запечатате в снимка.

Забранено е изнасянето на морски дарове, корали и всякакви части от забележителности от страната – не можете да премествате и вземате такива неща със себе си, защото ако бъдете хванете, ще ви бъде наложена глоба или забрана за влизане в страната за няколко години. По-добре не поемайте този риск.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес