Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Незаслужено пренебрегвате този продукт, казват учени

09 януари 2022, 13:35 часа

Морските водорасли помагат за съживяване на мозъка и подобряване на паметта, твърдят учените.

Не са осъзнали ползата

От многото разновидности на зелето, най-непопулярното, може би, е морското. Леко солените кафяви водорасли, нарязани на тънки ленти, не се срещат често на празничната трапеза. И в нормално време малко хора ги ядат. А трябва.

Оказва се, че по отношение на изобилието от полезни свойства този продукт много превъзхожда по-популярните си събратя - бяло зеле или карфиол.

Според диетолога Дмитрий Горелов, водораслите са една от най-добрите храни, препоръчвани от лекарите за предотвратяване на заболявания на щитовидната жлеза и подобряване на мозъчната функция.

Какво прави морските водорасли добри за вас?

Оказва се, че водораслите са изключително богати на витамини и минерали, както и на антиоксиданти, които забавят процеса на стареене.

В този продукт има голямо количество йод. Ето защо ендокринолозите препоръчват да се яде по-често зеле. Също така, във водораслите има: омега-3 мастни киселини, витамини А, К, Е, А, група В, както и минералите фосфор, магнезий, цинк, хром, желязо и натрий.

Благодарение на този свой уникален състав, водораслите имат благоприятен ефект върху мозъка. Освен това, бързо попълват енергийните резерви и ви осигуряват отлично здраве. Друго полезно свойство е нормализирането на метаболизма и активизирането на храносмилателната система, отбелязват експерти.

Прави впечатление, че Световната здравна организация препоръчва на всеки човек да приема от 120 до 150 mcg йод на ден.

Какво ще стане, ако никога не ядете морски водорасли?

Тъй като този продукт е един от най-добрите източници на йод, като го елиминирате от диетата, можете да създадете идеални условия за образуване на дефицит на този микроелемент. А липсата на йод от своя страна се отразява негативно на състоянието на мускулите, сърцето, черния дроб, бъбреците.

Според експертите, ако йодният дефицит не се попълни, тъканта на щитовидната жлеза започва да расте, което води до образуването на ендемична гуша.

Разбира се, не всички морски водорасли могат да се консумират, но ако все пак досега не сте опитвали и сте любопитни, можете да посетите био магазин или магазин за риза и морски дарове, за да ви насочат към подходящия за вас артикул.  Като всяко ново нещо, и това ще ви бъде странно в началото, но може и да ви хареса.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес