Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не трябва да пиете кафе, когато сте в лошо настроение

24 септември 2024, 10:00 часа

Ако сте разстроени от нещо сутрин, никога не трябва да пиете кафе. Напитката може да повлияе на организма по различен начин в зависимост от психологическото ни състояние.
 
Диетолозите предупреждават: не пийте кафе, когато сте разстроени.

Химията на стреса

Когато човек е нервен, в организма се повишава нивото на глюкозата благодарение на хормона адреналин.  Това е хормон с второ действие, който освобождава глюкоза от гликогена в черния дроб, за да имаме енергия да излезем от стресовата ситуация. Гликогенът е нашата батерия, нашият склад за въглехидрати.
В допълнение към адреналина в момента на стреса организмът ни произвежда и друг хормон - кортизол, който има по-продължително действие. Една от функциите му е да стимулира синтеза на глюкоза в клетките, което води и до повишаване на нивото ѝ в кръвта.

Още: Капучино или еспресо: Кое кафе лекарите смятат за най-вредно (ще се изненадате)

Биологичният смисъл в обогатяването на кръвта с глюкоза е да се помогне в ситуации, когато на човек му липсва енергия или трябва да действа спешно (да вземе решение, да бяга, да оцелее).
Но когато сме подложени на стрес, захарта се повишава постоянно, вследствие на което се освобождава хормонът инсулин: неговата роля е да доставя захар до тъканите. Ако има твърде много глюкоза, излишната енергия се складира в мастните депа. Така се натрупва наднормено тегло.

Ако няма физическа активност, мускулите не се нуждаят от енергия, което означава, че глюкозата не е необходима и мускулите не я усвояват. Глюкозата продължава да бъде в кръвта и да вреди, като създава крайни продукти на гликирането (продукти на стареенето) - излишен гликиран хемоглобин, колаген, мазнини.  А това води до стареене на кожата, атеросклероза и когнитивни увреждания до болестта на Алцхаймер включително.

Стрес + кофеин

Ако пием кафе на празен стомах, когато сме стресирани, нивата на глюкозата ни буквално скачат до небето. Всеки един от кръвоносните ни съдове го усеща. След покачването на глюкозата следва рязък спад на глюкозата. Кръвоносните съдове отново страдат.

Още: Експерт предупреждава: Никога не пийте чаша горещ чай с тези храни

Медицинските специалисти предупреждават, че във високи концентрации глюкозата има пряк токсичен ефект върху кръвоносните съдове, което води до развитие на атеросклероза.

Препоръка - не пренебрегвайте балансираната закуска - така глюкозата ще навлезе в кръвта плавно и безболезнено за организма.

Колко кафе да пием на ден, за да намалим рисковете от диабет и инфаркт

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес