Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не правете това веднага след събуждане: Пет лоши навика

28 септември 2024, 20:30 часа

"Станал с грешния крак." Това обикновено се казва за хора, които са в лошо настроение през деня. Може би всичко това е свързано с начина, по който преминаваме от сън към бодърстване? Тези пет навика лесно могат да убият настроението ви за целия ден.

 

Натискане на бутона за отлагане на будилника

Още: 9 неща, които успешните хора правят преди лягане

Изкушаващо е да останете в леглото още няколко минути, преди да се събудите напълно, но бутонът за отлагане може да причини повече вреда, отколкото полза. Сънят, който обгръща мозъка ви за пет до десет минути, не е възстановителен и всъщност може да ви направи още по-сънливи. Голяма част от втората част на фазата на съня ни е REM сън, който се счита за възстановителен. Така че, ако натиснете бутона „дрямка“, нарушавате този процес.

 

Оставате в позиция „топка“

За някои е нормално да спят в позиция „топка“, но лекарите съветват да се разтягат добре след събуждане. Това ще увеличи притока на кръв, благодарение на което тялото ще получи необходимата енергия и ще ви позволи да станете бодри от леглото.

Още: Отслабване и други предимства на спането без дрехи

 

Проверка на електронната поща

Този навик повишава нивата на стрес и може да се отрази негативно на настроението ви през деня. Експертите съветват да си дадете време първо да се събудите.

 

Още: 10 начина да подобрите съня си

Пиете кафе

За мнозина кафето е преди всичко мотиватор за ставане от леглото. Но тези, които се събуждат много рано, може да искат да изчакат, преди да си го приготвят. Известно е, че кофеинът влияе върху производството на кортизол, известен още като хормон на стреса. Пиенето на кафе преди 10 ч. сутринта може да направи кофеина неефективен и да наруши производството на този хормон.

 

Оставате в леглото

Леглото трябва да бъде „светилище“, предназначено единствено за сън. Ако се събудите сутрин и останете известно време в леглото, може да объркате мозъка, който ще започне да го възприема като място за бодърстване. Това може да доведе до проблеми в бъдеще, дължащи се на безсъние. Ако след събуждане все още искате да се отпуснете, по-добре е да се преместите на любимия си диван.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес