Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не правете тези неща през нощта

01 март 2022, 10:40 часа

Може да не го осъзнавате, но сънят е основна част от живота ни. Милиони хора по света изпитват проблеми със съня всяка вечер и много от тях не знаят защо. Има редица обяснения за безсънието, вариращи от околната среда до здравето! Най-добрият начин да избегнете влошаване на ситуацията е като следвате определени съвети! По-долу са някои възможни причини, водещи до безсъние!

Избягвайте да седите в леглото

Ако осъзнаете, че внезапно сте се събудили посред нощ, опитайте се да не се движите рязко. Тялото ви естествено има склонност да заспи отново, ако не се движите, но ако не можете да устоите на желанието да седнете в леглото, вероятно ще ви е трудно да заспите отново. Причината за това е, че сърдечната честота неизбежно ще се увеличи, когато седнете, така че тялото ви все още ще има нужда от време, за да се отпусне отново!  

Избягвайте резки движения

Когато внезапно се събудите посред нощ, най-добре е да избягвате резки движения.  Може да е изкушаващо да започнете да се мятате и обръщате от едната страна на другата, ако започнете да усещате някакво изтръпване в тялото си, но това всъщност е тялото ви, което тества вашата бдителност.

Не ставайте от леглото

Когато спите, пулсът ви пада до 60 удара в минута. Дори ако просто седнете на леглото, пулсът ще скочи до 80. Няма да да успеете бързо да върнете сърдечния си ритъм в нормални нива. Така че, когато се събудите, останете в леглото.

Не бъдете нервни

Повечето хора, след като се събудят, започват да се насилват да спят, изнервят се, защото не могат да спят, броят колко часа не са спали. Колкото и да е трудно, опитайте се да изхвърлите всички мисли от главата си. Отпуснете се, успокойте се, движете се възможно най-малко. И сънят със сигурност ще дойде.

Не гледайте телефона си

Може би вече сте наясно как екраните на електронни устройства могат да повлияят негативно на цикъла ви на сън! Тези екрани излъчват светлина, която мозъкът ви интерпретира като дневна светлина, което кара мозъка ви да мисли, че трябва да сте буден. Използването на мобилно устройство също влияе пряко на съзнателното ви възприятие, което може да затрудни умът ви да бъде спокоен.

Не гледайте часовника

Самата светлина е в досег с вашия ритъм, но има още една по-дълбока причина, поради която не трябва да гледате часовника си през нощта. Когато се събудите внезапно посред нощ, умът ви не осъзнава добре времето. Това може да създаде фокус, около който да започнете да се опитвате да разберете колко време ви остава за сън и други фактори!

Не събуждайте партньора си

Някой може да си помисли, че това е очевидно, но във всеки случай не бива да будите партньора си, мислейки, че страданието обича компанията. Единственият път, когато можете да събудите партньора си, е ако не можете да спите, защото той хърка или има някакъв проблем с дишането

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес