Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не купувайте кухненски прибори от този цвят – опасни са

08 октомври 2024, 13:30 часа

Парадоксално, но именно в по-екологична, рециклирана пластмаса са открити следи от изключително опасни за човешкото здраве вещества.

Екологичната черна пластмаса, която се използва за кухненски прибори, детски играчки и тави за храна за еднократна употреба, беше тествана като не толкова безопасна. Оказа се, че може да съдържа опасни концентрации на токсични вещества, които намаляват силата на топлината - съединения, които се използват за предотвратяване на пожари.

Това заявиха представители на научна организация Токсично бъдеще, цитирайки резултатите от съвместно проведено проучванес учени от Свободния университет в Амстердам.

Още: Дървени лъжици и още три вида прибори, които не бива да има във вашата кухня

 

Защо се случва това

Факт е, че същите тези огнеупорни съединения се добавят към пластмасовите кутии на домакински уреди, за да предпазят джаджите от пожар. Когато телевизорите и телефоните изхабят живота си, те се изпращат за рециклиране.

И тъй като тези съединения не горят, те остават в продуктите след обработката. Тази пластмаса често се използва за кухненски уреди и кутии за храна.

Още: Как правилно да почистите вашата съдомиялна машина: Чаши и чинии ще са блестящи

Екологът и съавтор на изследването Меган Лиу отбелязва, че в проучването токсични съединения са открити в 85% от черните пластмасови проби.

Компаниите продължават да използват токсични огнеупорни съединения в пластмасовата електроника и това води до неочаквани и ненужни токсични ефекти

 

Защо такава пластмаса е опасна?

Още: Как да се отървете от насекомите в кухненския шкаф

Междувременно забавителите на горенето са много вредни за човешкото тяло. Те могат да провокират развитието на заболявания на ендокринната система, репродуктивни проблеми и дори рак. В допълнение, същите тези съединения могат да повлияят на развитието на малките деца.

Авторите на проучването са особено разстроени от факта, че такава опасна пластмаса се използва за кухненски прибори и играчки. Това означава, че изделията от този материал често се използват от представители на най-уязвимите групи - жени и деца.

 

Вижте цвета

Според учените, основният признак за опасна пластмаса е нейният черен цвят и повишената степен на екологичност.

Освен това, концентрацията на вредни вещества във всеки отделен черпак или кутия може да бъде различна. Количеството на опасните съединения зависи от качеството на оригиналните суровини и партида.

Рекордът, открит по време на изследването, е 22 грама опасни вещества на килограм пластмаса.

Качеството и материалът на вашите кухненски прибори могат да окажат огромно влияние върху вашето здраве.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес