Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не изхвърляйте черупките от яйца - ето как може да се "консумират"!

04 ноември 2022, 12:34 часа

Мнозина са чували за здравословните ползи от консумацията на яйца - важен източник на натурални белтъчини (протеини). Но какво да кажем за черупките им? Ето някои интересни начини, по които могат да се използват яйчените черупки.

Реклама

1. Борба с градински вредители. Ако във вашата градина се разхождат нежелани вредители, като охлюви и мравки например, има лесен начин да се отървете от тях. В този случай черупките на яйцата могат да станат вашият нов най-добър съюзник. Разпространете ги в нападнатите места и се насладете на градина без вредители.

2. Тор. По същия начин, по който яйчените черупки добавят калций към храненето поради калциевия си състав, ще направят същото и за вашата градина. Тоест, използването им като тор ще е чудесно, ако отглеждате домати или чушки, например. Трябва само да ги наситните. А още по добре да ги изпечете във фурната, след което да ги смелите на прах в подходящ домакински уред.

Лекар разкри защо всеки ден трябва да се ядат по 4 яйца

3. Саксийки за разсад. Интелигентните приложения на черупките за яйца включват посяване на семена в самите черупки. Не е нужно да харчите пари за саксийки, за да посеете разсада си. Вместо това сложете семената заедно с малко пръст в черупки. След това директно засаждате поникналия разсад заедно с черупката. Тя ще увеличи калция в почвата, а оттам и в растението. Само отначало трябва така да чупите черупката, че да остане цяла. Вярно, че звучи доста нелогично, но всъщност е лесно, най-вече при рохкаво сварените яйца: просто чрез лек удар на ножа за хранене отрязвате върха на яйцето, а съдържанието му изгребвате с чаена лъжичка.

4. Органичен компост. Ако се съмнявате какво да правите с черупките, просто ги хвърлете в купчина градински компост. Там те ще се разложат и ще наторят почвата за растежа на вашите растения.

5. Храна за пилета и кокошки. Първото нещо, което можете да направите с вашите черупки от яйца, е просто да ги „рециклирате“, за да нахраните домашните птици. Те са отлична, естествена и евтина калциева добавка, от която вашите кокошки се нуждаят, за да снасят здрави яйца. По вече описания начин ги изпечете във фурната, после ги смелете в подходящ блендер, месомелачка или кафемелачка.

Кои яйца са по-полезни - белите или кафявите?

6. Добавка в кучешка храна. Ако имате куче за домашен любимец, със сигурност ще искате да направите всичко, за да бъде вашият четириног приятел възможно най-здрав. Така че трябва да помислите за препичане на яйчени черупки и смилането им на прах. След това ги съхранявайте в херметически затворен съд. Когато искате да дадете на вашия домашен любимец калций, смесете малко от праха в храната му.

7. Препарат за почистване на загорели тигани. Поставете натрошени черупки в загорял тиган с малко сапун и топла вода. Черупките са абразивни и лесно ще премахват мръсотията.

8. Препарат за почистване на тесни съдове. Вазите, които се използват за една-единствена роза, са много красиви, но често трудни за почистване. В такива случаи яйчената черупка може да бъде от голяма полза. Просто напълнете вазата до половината с топла вода, сапун и натрошени черупки. След това разклатете сместа. Топлата вода и сапунът ще омекоят мръсотията, а черупките ще почистят целия съд.

Какво се случва с тялото ни, когато ядем пържени яйца?

9. Имитация на риболовна захранка. Разхвърлянето на натрошени черупки във водата може да помогне за привличането на риба във вашия риболовен район.

10. Декорация. В детството мнозина са изпивали яйца през малка дупчица в черупката. Много родители смятат, че така децата заякват. Ако приложите този начин за консумацията на яйцето, след това не изхвърляйте черупката, а я запазете и украсете по ваше желание. Получава се красив декоративен акцент в интериора!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес