Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ изхвърляйте обелката на банана - вижте защо е толкова ценна

22 февруари 2022, 08:51 часа
Реклама

Когато нещо на вашия плод или зеленчук изглежда странно, не е необичайно инстинктивно да го хвърлите настрани. Но някои „странни“ части от плодове и зеленчуци всъщност съдържат значими ползи за здравето.

Често обелени и изхвърлени заедно с обелката си, банановите „нишки“, които научно се наричат ​​„флоемни снопчета“, са също толкова хранителни, колкото и останалите плодове. Те са пълни с калий, фибри, витамин А и витамин В6.

Известни БИЛКИ за всеки ден

Флоемата е тъкан, намираща се във всички растения, която е отговорна за транспортирането на хранителни вещества. Снопчетата от флоема са съставени от живи клетки и позволяват на хранителните продукти и захарта да стигнат до всички различни части на растението.

И точно това правят тези „струни“ в банана; те действат като "вени" или "артерии", пренасяйки необходимите хранителни вещества в прекрасния плод, така че да расте правилно.

Тези снопове от флоема също могат да се използват, за да се определи дали вашият банан е готов за ядене. Ако всички хранителни вещества все още не са разпределени равномерно в плода, тогава флоемните снопчета остават по-плътно по кората; което означава, че бананът не е узрял. Обратното се случва при узрели и презрели банани, тъй като „нишките“ могат да се отстранят по-лесно.

Мислите, че ТЕЗИ храни нямат срок на годност, НО всъщност се развалят и са опасни

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес