Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не хвърляйте банановите кори, те са полезни и стават за ЯДЕНЕ

22 април 2022, 11:40 часа

Обикновено третираме банановите кори като биокухненски отпадъци. Те обогатяват почвата и следователно може да се използват като естествена тор за стайните растения. Не всеки знае, че банановите кори също могат да се ядат безпроблемно. Те съдържат ценни хранителни вещества. Богати са на фибри и калий – елементи, необходими за правилното функциониране на организма.

Реклама

Преди да ядем банани, обикновено ги белим. Този навик ни накара да възприемаме кората на плода като безполезна. Болшинството хора ги изхвърлят - третирайки ги като ненужен отпадък. Но доста хора не знаят, че банановите кори могат да се консумират безпроблемно и да се добавят към любимите ни закуски – сладкиши и здравословни смутита.

Свойства на банановите кори

Банановите кори са не само годни за консумация, но са и много здравословни. Те съдържат голямо количество минерали и витамини, необходими за правилното функциониране на човешкото тяло. Диетолозите и учените едва наскоро започнаха да откриват потенциала на банановите кори. С напредването на изследванията те установяват все повече и повече нови ползи от редовното им консумиране.

Не бързайте да го хвърляте – презрял банан е полезен за ТОВА

Вече научихме, че банановите кори са отличен източник на: калий, който играе важна роля за поддържане на водния баланс на организма; полиненаситени мастни киселини, които осигуряват правилното функциониране на мозъка и полезни антиоксиданти, които ефективно забавят процеса на стареене на клетките.

Освен това банановите кори са с високо съдържание на фибри, които намаляват усвояването на холестерола и също така понижават нивата на кръвната захар. Фибрите осигуряват и дълготрайно усещане за ситост, поради което продуктите, богати на това вещество, се препоръчват на хората, които са на диети за отслабване.

Как да приготвим бананови кори за ядене?

Яденето на бананови кори е безопасно за вашето здраве. Трябва ли продуктът да бъде приготвен по специфичен начин преди консумация? Важно е да се знае, че първо трябва да измием кората на банана под обилно течаща вода. По този начин се освобождаваме от вредните бактерии, както и от пестицидите, които могат да бъдат в плода.

Банановите кори могат да се консумират сурови. Това обаче е само един от възможните начини. Те също така запазват добър вкус след термична обработка. 

Печени или пържени бананови кори са деликатес в много страни! Също така си струва да запомните, че колкото по-зрял е бананът, толкова по-сладка ще бъде кората му.

Затова използвайте смело кората на бананите. Добавете ги към любимите си ястия.

7 причини да ядете банани ВСЕКИ ДЕН

Как да използвате бананови кори в кухнята? Има наистина много начини! 

Банановото смути е най-простото и отнема най-малко време. Всичко, което трябва да направите, е да поставите шепа от любимите си плодове, замразени или сурови бананови кори в блендера и да изсипете пълномасленото мляко по ваш избор. След смесване получаваме вкусен и много здравословен коктейл.

Веганите много добре знаят колко полезни могат да бъдат банановите кори в кухнята. Обичат да ги използват като заместител на месото – бекон по-точно. Пържените бананови кори могат успешно да се слагат в сосове – например в сос Болонезе. Те също са идеални за сандвичи и тостове.

Банановите кори могат да се използват и за домашно печене. Популярният бананов хляб с добавка на кори става много по-богат на хранителни свойства и придобива по-дълбок вкус.

Затова когато изхвърляте банановата кора се замислете дали не може да я приложите в една от гореизброените рецепти.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес